Inleiding
Binnenkort wordt van u of van uw kind een langdurige EEG-registratie van 16 tot 24 uur gemaakt. Dit EEG is vaak een aanvulling op het gewone EEG dat al eerder is gemaakt. U of uw kind verblijft gedurende deze registratie een nacht in het ziekenhuis.
Voorbereiding en bevestiging
U krijgt 2 tot 3 weken vooraf bericht wanneer het onderzoek kan plaatsvinden. De voorbereiding van het langdurig EEG, ook wel ambulant EEG-onderzoek of 24 uurs EEG onderzoek genoemd, houdt in dat de laborant(e) diverse kabeltjes, de zogenoemde elektroden bevestigt. Er komen elektroden op het hoofd, naast de ogen en bij de schouder. Deze elektroden worden aangesloten op een recorder die u of uw kind aan een schoudertasje of in een klein rugzakje met zich mee kan dragen. Meestal meet de laborant eerst ‘uit’ waar precies op het hoofd de elektroden bevestigd moeten worden om ze daarna zeer nauwkeurig vast te maken. Dit gebeurt met een soort klei zodat de elektroden de gehele avond, en ’s nachts goed vast blijven zitten. Dit alles neemt veel tijd in beslag. U moet rekenen op ongeveer 2 uur.
Het onderzoek
Vervolgens verblijft u of uw kind in het ziekenhuis alleen in een kamer. Meestal vindt dit onderzoek plaats op het slaapcentrum van het Amphia ziekenhuis, op route 224. Er kan voor één ouder en/of begeleider een extra bed geplaatst worden. U of uw kind mag deze kamer natuurlijk best eventjes verlaten, maar omdat er gedurende het gehele onderzoek ook een video-opname van u of uw kind wordt gemaakt is het in het belang van het onderzoek hier zoveel mogelijk aanwezig te zijn.
Indien gewenst, is er een broodmaaltijd voor u. Er is een magnetron aanwezig op de afdeling. Als u een warme maaltijd wenst, kunt u die van thuis meebrengen.
Gedurende de avond en de nacht is er een verpleegkundige aanwezig die de registratie controleert en eventuele storingen corrigeert. Meestal hoort u in de ochtend pas precies wanneer de elektroden verwijdert gaan worden. Dit is behalve van wat er precies is aangevraagd, ook afhankelijk van hoe de nacht is verlopen. Na het verwijderen van de elektroden is er gelegenheid om te douchen om de resten van het bevestigingsmateriaal uit het haar te verwijderen. Handdoeken zijn aanwezig Neemt u wel uw eigen toiletartikelen mee.
Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij:
- Kom alstublieft op tijd. Bent u verhinderd? Zeg dan de afspraak tijdig af en maak een nieuwe afspraak. In uw plaats helpen wij graag iemand anders.
- 's Morgens of de dag voor het onderzoek te douchen en de haren te wassen (het mag niet nat zijn). Uitgebreid wassen en douchen is na het bevestigen van de elektroden niet meer mogelijk.
- Geen huid- en haarverzorgingsproducten meer te gebruiken, zoals huidcrème, haarlak of gel.
- Draagt u of uw kind tijdens het onderzoek een oud, niet te kort T-shirt, en/of een wat oudere pyjama die ’s nachts wordt aangehouden. Kabeltjes en elektroden worden hier overheen aangebracht en soms met veiligheidsspelden aan het shirt vastgemaakt. Dit kan gaatjes achterlaten op de kleding.
- Neem een extra vest en/of joggingbroek mee dat, als u of uw kind het koud heeft over het geheel kan worden aangetrokken. Het is niet mogelijk om na het bevestigen van de elektroden nog iets over het hoofd aan te doen.
- U kunt gebruik maken van uw eigen tablet of laptop. Er is wifi aanwezig op de afdeling. Indien dit het onderzoek verstoort wordt u verzocht de apparatuur uit te doen en de stekker van de adapter uit het stopcontact te halen.
- Er is GEEN TV op de kamer aanwezig.
- Neemt u iets mee om uzelf en uw kind gedurende het onderzoek te vermaken.
- Indien u of uw kind medicijnen gebruikt, moet u deze gewoon meebrengen en innemen tenzij anders is afgesproken met de specialist. Neem ook eventuele noodmedicatie mee.
- Parkeren op het parkeerterrein van het ziekenhuis is bewaakt. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening en bedragen maximaal het dagtarief.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist op de polikliniek.
Vragen of verzetten van uw afspraak?
Wij helpen u graag. U kunt (tijdens kantooruren) contact opnemen met de aanvragende specialist via de polikliniek neurologie:
- Telefoonnummer: (076) 595 30 26
- Amphia ziekenhuis algemeen:
Telefoonnummer: (076) 595 50 00
Waar vindt u het slaapcentrum en hoe kunt u deze bereiken?
Amphia ziekenhuis, Molengracht 21, Breda.
Het Slaapcentrum bevindt zich op de tweede verdieping, volg route 224. Slechts voor dringende zaken kunt u in de avond contact opnemen met de verpleegkundige van het slaapcentrum (076) 595 34 11.