Inleiding
De afdeling Klinische NeuroFysiologie (KNF) verricht onderzoeken die informatie geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.
Wat is een tremorregistratie?
Een tremorregistratie is een meting van de bewegingen aan de armen of benen, daar waar het beven of trillen (tremor) het sterkst is. Bij een tremorregistratie wordt het type tremor bepaald. Dit is nodig om een goed behandelplan op te zetten. De uitkomsten kunnen ook nuttig zijn voor onderzoek naar de oorzaak (diagnostiek) van bewegingsstoornissen.
Voorbereiding
Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd door twee laboranten. Een laborant bedient de apparatuur en de video en de ander neemt de testen af. Op de spieren waar de tremor het sterkst is, bevestigt hij/zij een aantal huidelektroden. Dit zijn kleine plaatjes die met een plakkertje op de huid vastgemaakt worden. De laborant ontvet de huid eerst met een scrubcrème. Dit doet de laborant om een goed contact te krijgen tussen de huid en de elektroden.
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een aantal testen waarbij de laborant u vraagt bepaalde bewegingen uit te voeren. De testen zijn soms staand, soms zittend. Een voorbeeld van een test: beweeg de vinger naar de neus of strek de armen uit. Alle testen duren ongeveer 20 seconden. Tussen elke test is een korte rustperiode van ook ongeveer 20 seconden. Het gehele onderzoek wordt op video vastgelegd.
Een tremorregistratie is niet pijnlijk en heeft geen nawerking. Het onderzoek is dan ook volstrekt ongevaarlijk.
Duur van het onderzoek
De tijdsduur van dit onderzoek is sterk afhankelijk van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek inclusief de voorbereiding ongeveer drie kwartier.
Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:
- Gebruik geen huidverzorgende middelen zoals huidcrème en bodylotion.
- Draag gemakkelijke kleding.
Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt tijdens contact opnemen met de polikliniek neurologie.