Inleiding
Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht, die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en bepaalde bloedvaten.
Wat is een visual evoked potential (VEP)?
Bij een VEP-onderzoek wordt de geleiding van de oogzenuw bepaald. Er wordt door het kijken naar een blokkenpatroon een impuls opgewekt en deze impulsen veroorzaken kleine zwakke elektrische signaaltjes, die via de oogzenuwbaan naar de hersenen worden geleid. Hierbij wordt door een meetapparaat de tijdsduur bepaald hoelang een impuls er over doet om dit traject te doorlopen en hoe de hersenen hierop reageren.
Voorbereiding
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen om in een stoel te gaan zitten. De laborant zal een electrocap op het hoofd bevestigen, dit is een soort muts waar de elektroden in verwerkt zijn. Deze elektroden worden gevuld met een geleidende zoutpasta. Om optimaal contact te maken tussen uw huid en de elektroden zal de hoofdhuid ontvet worden door middel van een beetje schuren of licht krassen.
Onderzoek
De kamer waarin u zich bevindt wordt verduisterd. De laborant zal u vragen naar een TV-scherm te kijken, waarbij afwisselend het linker- en rechteroog wordt afgedekt. Op dit scherm ziet u een zwart-wit blokkenpatroon dat verspringt:
wit--> zwart en zwart--> wit (=impuls)
In het midden van dit scherm bevindt zich een markeringspunt. Naar dit puntje moet u aandachtig blijven kijken. Indien nodig krijgt u ook nog een zgn LED-brilletje op met rode lampjes die aan en uit gaan. Na afloop van de registratie zal de laborant de elektroden verwijderen. Het VEP-onderzoek is niet pijnlijk, heeft geen nawerking en is volstrekt ongevaarlijk.
Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek, inclusief de voorbereiding, circa 30 tot 45 minuten.
Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:
- Uw haren op de dag van of voor het onderzoek te wassen en hierna geen gebruik te maken van haarverzorgingsmiddelen zoals haarlak, gel of crèmespoeling. Uw haar mag niet nat zijn tijdens het onderzoek.
- Indien u een bril of lenzen draagt (ook leesbril), deze meenemen.
Uitslag
De uitslag hoort u van uw specialist op de polikliniek. Als het goed is heeft u hiervoor reeds een afspraak gemaakt (als u bent opgenomen, komt de specialist bij u langs op de afdeling).
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.