Voorbereiding op de carotis operatie (halsslagader)
Inleiding
Op de afdeling Klinische NeuroFysiologie (KNF) worden onderzoeken verricht die informatie kunnen geven over de werking van het zenuwstelsel, de spieren en van bepaalde bloedvaten.
Voor en tijdens de operatie van de halsslagader doet een KNF-laborant een onderzoek om de doorbloeding van de hersenen te controleren: een TCD. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek en de noodzakelijke voorbereiding.
Wat is een Trans-Cranieël Doppler onderzoek (TCD)?
Bij een TCD worden de bloedvaten onderzocht die in het hoofd (onder de schedel) lopen. Met behulp van de echo van geluidsgolven wordt de snelheid gemeten waarmee het bloed stroomt.
Wat is een electro-encefalografisch onderzoek (EEG)?
Bij een EEG wordt de activiteit van de hersenen gemeten. Dit gebeurt door de kleine elektrische signaaltjes, die in de hersenen aanwezig zijn te meten. Een meetapparaat registreert deze signaaltjes met behulp van elektroden op uw hoofd.
Onderzoek op de dag vòòr de operatie
U wordt een dag voor de operatie opgenomen en komt zelf naar de afdeling KNF, volg route 25.
Het TCD-onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant. Hij of zij zal u vragen om op een onderzoeksbed te gaan liggen. Boven het oor of op het oog brengt hij/zij gel aan om de geluidsgolven optimaal te geleiden.
De laborant beweegt met een taster over uw huid heen. Een taster is een soort meetapparaat in de vorm van een dikke pen. De registratie is zichtbaar op een beeldscherm. Vervolgens hoort u het geluid dat door het bewegende bloed wordt teruggekaatst.
De laborant zal u vragen om tijdens het onderzoek eerst een poosje stil op uw rug te blijven liggen. Het onderzoek is pijnloos en volstrekt ongevaarlijk. U krijgt geen inspuitingen in de bloedvaten.
Voorbereiding op de operatie
Na de metingen wordt er een metalen beugel op uw hoofd passend gemaakt. Dit moet heel precies gebeuren en neemt daardoor veel tijd in beslag. De beugel wordt gefixeerd op de neus en in de oren. Dit kan wat vervelend aanvoelen. In deze beugel bevinden zich twee tasters die boven de oren vast gemaakt worden. Met deze tasters controleert de laborant tijdens de operatie de bloedvaten in de hersenen. Wanneer de beugel op maat gemaakt is, gaat deze weer af. U krijgt de beugel pas weer op wanneer u onder narcose bent tijdens de operatie. Op dat moment voelt u er dus niets meer van.
Hierna of hiervoor wordt meestal met behulp van een duplex-onderzoek ook nog gecontroleerd of er veranderingen zijn in de vernauwing van de halsslagader. Dit onderzoek heeft u als het goed is voor de operatie al eerder gehad.
Duur van het onderzoek
Uit ervaring blijkt dat de tijdsduur van het onderzoek sterk afhankelijk is van wat er precies gemeten moet worden. Meestal duurt dit onderzoek circa 90 minuten.
Belangrijk!
In het belang van het onderzoek vragen wij u het volgende:
- Gemakkelijke kleding te dragen. Het is vooral van belang dat de (achterkant van uw) hals goed bereikbaar is voor de metingen.
- Geen gel of haarlak te gebruiken voor de operatie. Dit belemmert het EEG-onderzoek.
- Geen huidverzorgingsmiddelen of make-up te gebruiken.
- Het is mogelijk dat het duplex-onderzoek bij u herhaald dient te worden. Wanneer dit het geval is, krijgt u hierover bericht van de laborant.
Op de dag van de operatie
Voor u de operatiekamer ingaat, krijgt u van de laborant een EEG-muts op en in deze muts zitten 21 elektroden. Om goed contact te krijgen tussen de hoofdhuid en de elektroden worden deze gevuld met een zoutpasta en wordt de hoofdhuid licht gekrast. Deze elektroden meten de kleine elektrische signaaltjes die in de hersenen aanwezig zijn. Zo kan de laborant tijdens de operatie de hersenactiviteit controleren.
Na de operatie
Wanneer de operatie voorbij is, wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Hier komt de laborant eventueel nogmaals langs om de doorbloeding in de hersenvaten te meten.
Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Klinische NeuroFysiologie (KNF):
Locatie Molengracht,
Begane grond route 10.
Molengracht 21, Breda
T (076) 595 30 26