Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Poliklinische Conchacaustiek (neusschelpverkleining)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Poliklinische Conchacaustiek (neusschelpverkleining)

Inleiding
U bent bij de keel- neus- en oorarts (K.N.O.-arts) onder behandeling, omdat u last heeft van een chronische neusverstopping. Uw specialist heeft u uitgelegd wat de aandoening inhoudt en wat er aan te doen is.

Conchacaustiek
De K.N.O.-arts stelt voor om een conchacaustiek te doen. Conchacaustiek is het met warmtenaaldjes verkleinen van het slijmvlies van de onderste neusschelpen. Deze neusschelpen zijn soms te groot en worden daardoor kleiner. Na de ingreep is uw neus weer goed open en kunt u weer beter door uw neus ademen.

Onderste neusschelpen

De ingreep
De poliklinische conchacaustiek vindt plaats op de polikliniek Keel-, Neus- & Oorheelkunde. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. We verdoven u met in verdovingsvloeistof gedrenkte watjes. Deze moeten minimaal twintig minuten in uw neus inwerken. Dit kan wat hinderlijk zijn. Het is niet gevaarlijk. De K.N.O.-arts verricht vervolgens de ingreep via de verdoofde neusgaten. Dit gaat gepaard met wat rookontwikkeling, wat mogelijk niet zo lekker ruikt. De bedoeling is dat u door deze ingreep weer beter door de neus kunt ademen. De hele procedure duurt minder dan een half uur.

1. Antistolling rond ingrepen: Gebruikt u bloedverdunners? Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicatie.

2. Tromboseprofylaxe: Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

Direct na de ingreep zit uw neus waarschijnlijk tijdelijk meer verstopt en is gevoelig. U heeft het gevoel alsof u verkouden bent. Dit verdwijnt in de loop van zes tot acht weken. Als u na de ingreep pijn heeft, dan kunt u paracetamol gebruiken.

Belangrijk!
Na de ingreep mag u weer naar huis. Dit mag alleen onder begeleiding omdat u verdoofd bent geweest.

Advies na de ingreep
De dag na de ingreep moet u uw neus spoelen met zout water. Dit is om de korstjes weg te spoelen die tijdens de ingreep door het branden zijn ontstaan. Hoe u dit doet, kunt u lezen in de folder ‘Spoelen, druppelen en zalven van de neus’. U kunt ook tijdelijk xylomethazoline (otrivin nevel) gebruiken om de neus in deze beginperiode beter open te houden.

Complicaties en beperkingen
Complicaties, zoals infecties en bloedingen, zijn zeldzaam. Bij problemen kunt u altijd contact opnemen met polikliniek KNO. Na de ingreep hoeft u in principe nergens rekening mee te houden. Het kan zijn dat u zich door de neusverstoppingen tijdelijk wat minder fit voelt.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over keel-, neus- en oorheelkunde bij Amphia?

Ga naar afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde)

Label