Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een mantoux priktest. Deze vindt plaats op de afdeling longgeneeskunde van het Amphia ziekenhuis, in Breda of Oosterhout. In uw uitnodiging staat aangegeven op welke locatie u moet zijn.
In deze folder leest u waar het onderzoek voor is en hoe het onderzoek verloopt.
Wat is een mantoux priktest?
De mantoux - priktest is een test om te kijken of u ooit in aanraking bent geweest met Tuberculose. Als dit het geval is, heeft uw lichaam antistoffen gemaakt. Deze antistoffen blijven uw hele leven in uw lichaam aanwezig. Wanneer u ooit in aanraking bent geweest met tuberculose zal op het plekje van de prik een huidreactie (verkleuring en/of zwelling) optreden.
1. Voorbereiding
- Draag makkelijk zittende kleding: zorg ervoor dat de onderarm eenvoudig ontbloot kan worden.
- Er wordt van u verwacht dat u 3 dagen na het zetten van de mantoux terug komt naar het ziekenhuis om de plek waar geprikt is te laten beoordelen. Wanneer het niet uitkomt om 3 dagen later terug te komen naar het ziekenhuis, vragen wij u ons te bellen. De eerste afspraak kan dan worden verzet naar een datum waarop u wel op beide data naar het ziekenhuis kunt komen.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur, op telefoonnummer 076 595 3030.
-
U gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Longgeneeskunde.
- Locatie Amphia Breda: Route 50.
- Locatie Amphia Oosterhout: Functieafdeling 53
Meld u zich aan bij de aanmeldzuil of de balie, voordat u in de ontvangstruimte plaatsneemt.
-
U wordt ontvangen door de analist die u uitlegt wat het onderzoek in zal houden en wat er van u wordt verwacht. Er wordt voor het zetten van het prikje eerst een afspraak ingepland voor het aflezen van de huidreactie. Deze afspraak wordt standaard 3 dagen na het prikken ingepland. Schikt dit niet, dan kunt u de priktest het beste verzetten.
Via een prikje in uw onderarm wordt er een kleine hoeveelheid vloeistof (Tuberculine) net onder de huid gespoten. Op de plaats van het prikje ziet u het bobbeltje met de vloeistof, de analist markeert met en stift de plaats waar de prik is gezet, zodat de priklocatie bij het aflezen van de huidreactie gemakkelijk is terug te vinden.
Tuberculine is niet schadelijk voor u.
Na drie dagen komt u terug op de polikliniek. Hier wordt er gekeken naar en gevoeld aan de prikplaats of er een verkleuring of zwelling waarneembaar is. Wanneer dat het geval is wordt deze opgemeten. Het resultaat wordt doorgegeven aan de aanvragend arts.
-
Na de priktest is het belangrijk dat u niet krabt op de plaats van de prik.
Wanneer de stiftmarkering die de analist heeft gezet vervaagt door bijvoorbeeld douchen, vragen wij u om de markering thuis weer te verduidelijken, zodat deze goed zichtbaar is voor de analist die de plek moet aflezen.
-
U krijgt de uitslag van uw arts, tijdens een volgende afspraak.
Bent u ziek, verhinderd of heeft u nog vragen?
Bel ons, wij helpen u graag. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur, op telefoonnummer 076 595 3030.