Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Niet-Invasieve Ventilatie (NIV)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Niet-Invasieve Ventilatie (NIV)

Wat betekent NIV?
De afkorting NIV staat voor: Niet-Invasieve Ventilatie (ook wel BIPAP). In plaats van 'ventilatie' kunt u ook 'beademing' lezen. Het is een behandeling met een beademingsapparaat dat ondersteuning biedt tijdens zowel de in- als de uitademing.

Uw arts heeft u een behandeling door middel van niet-invasieve ventilatie geadviseerd. Voor deze behandeling wordt of bent u opgenomen op de afdeling longgeneeskunde / respiratory care unit route 53a.

In deze folder kunt u als patiënt (of familielid) lezen wat deze behandeling inhoudt, waarom deze wordt toegepast en hoe u er mee om kunt gaan.

Verstoring in de ademhaling
Tijdens de ademhaling vindt er gaswisseling plaats in uw longen. Hierbij word de ingeademde zuurstof (O2) via de longen in het bloed opgenomen en koolzuurgas (CO2) vanuit het bloed door de longen weer uitgeademd. Deze gaswisseling is bij u verstoord door een verminderde longconditie, bijvoorbeeld ten gevolge van COPD of een longontsteking.

Twee belangrijke gevolgen van deze verstoorde gaswisseling zijn ernstige benauwdheid en een suf gevoel.

NIV-behandeling
Het NIV-apparaat ondersteunt uw ademhaling tijdens zowel de in- als de uitademing. Hiermee wordt gestreefd naar een betere gaswisseling waardoor ook uw algehele conditie zal verbeteren. De NIV-behandeling voorkomt een eventuele opname op de Intensive Care (IC) voor beademing via een slangetje in de luchtpijp.

Hoe werkt het NIV apparaat?
NIV gebeurt door middel van een masker. Via het apparaat wordt met een bepaalde druk lucht, meestal in combinatie met zuurstof, in uw longen geblazen. Uw eigen ademhaling wordt ondersteund en verbeterd. Het apparaat neemt uw ademhaling dus niet over. U wordt ook aangesloten op een monitor. Beide apparaten registreren verschillende waardes, welke de verpleegkundige in de gaten houdt.

Bij aanvang van de behandeling heeft u het masker zoveel mogelijk op, bij verbetering bouwen we het af. Voor het beste effect van de behandeling is het belangrijk dat u minimaal twee uur aaneengesloten aan het masker aangesloten ligt

Er kunnen alarmen afgaan, de verpleegkundige kan de instellingen aanpassen wanneer dit nodig is.

U zult regelmatig een bloedgascontrole krijgen (dit gebeurt door middel van een bloedafname in uw oorlel). Zo kan onder meer de hoeveelheid zuurstof en koolzuur in het bloed nauwkeurig bepaald worden. Deze uitslagen zijn belangrijk voor het verloop van de behandeling.

Afhankelijk van de bloeduitslagen zal worden bepaald hoe vaak en hoe lang u via het apparaat beademd wordt. Er is regelmatig overleg tussen de longarts en de verpleegkundige.

Als u voor de eerste keer behandeld wordt
De eerste momenten van de behandeling zijn vaak moeilijk.  U bent benauwd en dan krijgt u een masker op uw gezicht. Het kan voor u moeilijk zijn zich hier aan over te geven en te beseffen dat u zo juist meer lucht zult krijgen.

De verpleegkundige begeleidt u hierin stap voor stap en voorziet u van de nodige adviezen. Voor een zo goed en snel mogelijk resultaat is het belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van de behandeling. Het is erg belangrijk goed op uw ademhaling te letten en ook goed aan te geven hoe u zich voelt.

Praten tijdens
NIV Het masker en de ingeblazen lucht maken het voor u moeilijk om goed te kunnen praten of iets te verstaan. Probeer het praten beperkt te houden.

De volgende tips voor uw familie maken contact toch mogelijk:

  • kijk elkaar altijd goed aan als u praat;
  • stel gerichte vragen waarop de patiënt JA of NEE kan knikken;
  • praat duidelijk en articuleer goed.

Bij het starten van de behandeling zal bekeken worden welk masker voor u het meest geschikt is. In de beginfase wordt meestal het total face masker gebruikt. Afhankelijk van het resultaat van de behandeling en uw ervaring met dit masker kan er worden overgeschakeld op een full face masker. Zie onderstaande afbeelding.

Urinekatheter
De verpleegkundige zal u een urinekatheter geven omdat u te benauwd bent voor een toiletbezoek en omdat we de urineproductie willen monitoren

Eten en drinken
De NIV behandeling is heel belangrijk en heeft in de acute fase voorrang op het eten en drinken. Ook hier is het belangrijk dat u twee uur aaneengesloten aan het masker ligt. De verpleegkundige overlegt met u wanneer u kunt eten en drinken

Overige zorgverleners
De fysiotherapeut en de diëtist

Voor de familie
Wij zijn graag bereid u te informeren, antwoord te geven op uw vragen of om een gesprek met de behandelend arts voor u te regelen.
Voor de patiënt zelf is het belangrijk om zo ontspannen en rustig mogelijk te worden benaderd. Houdt u zich dan ook aan de bezoekersafspraken.

http://www.amphia.nl

 

 

Label