Wat is VATS?
Met uw longarts heeft u besproken dat u een VATS zult ondergaan: een operatie in uw borstkas met behulp van videobeelden. VATS is een afkorting van de Engelse woorden video assisted thoracic surgery. Dit betekent dat de operatie wordt uitgevoerd in uw borstkas (thorax) en dat er gebruik wordt gemaakt van videobeelden.
Waar vindt de operatie plaats?
De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. Allereerst geeft de anesthesist u een algehele verdoving (narcose). U zult dus niets van de ingreep merken. De anesthesist zorgt er ook voor dat u tijdens de operatie voldoende zuurstof toegediend krijgt.
Het verloop van de operatie
De chirurg zal u opereren. Hij maakt drie kleine openingen in uw huid. Via een van deze gaatjes laat hij een beetje lucht in uw borstkas stromen, waardoor de long aan die kant 'inzakt'. Op deze manier komt er meer ruimte in de borstkas vrij om de operatie uit te kunnen voeren.
Vervolgens brengt de chirurg twee tot drie buisjes via de gaatjes tussen uw ribben door in de borstholte. Door een van deze buisjes schuift hij een speciaal instrument (een kijkbuis) naar binnen. Door deze kijkbuis kan de chirurg in uw borstkas kijken, zonder dat er een grote wond gemaakt hoeft te worden. De beelden worden weergegeven op een monitor. Via de andere buisjes kan de chirurg hulpinstrumenten inbrengen om bijvoorbeeld een stukje weefsel weg te halen.
Drains
Aan het einde van de operatie laat de chirurg een klein plastic slangetje (drain) in een van de openingen in uw huid achter. Hierdoor wordt het wondvocht en de lucht afgevoerd. De wondjes worden ten slotte dichtgemaakt met een hechting.
Wanneer een VATS?
De longarts heeft met u besproken wat op u van toepassing is.
Een VATS kan worden uitgevoerd:
- om de oorzaak van kortademigheid op te sporen. De chirurg haalt dan twee stukjes longweefsel van 2 à 3 cm weg, die voor onderzoek naar het laboratorium worden gestuurd;
- om een tumor nader te onderzoeken/ te verwijderen;
- ter behandeling van zweethanden/ vaatafwijkingen in de hand. In deze gevallen wordt een zenuwbaan in de borstkas onderbroken waardoor de klachten kunnen verdwijnen;
- om de longen operatief te verkleinen (longvolumereductie); om cysten (met vocht gevulde holtes) in de borstkas te verwijderen/ om blazen van de long af te halen;
- ter behandeling van een ingeklapte long (klaplong).
VATS is niet altijd mogelijk
Het is niet altijd mogelijk om de aandoening met een VATS te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij vergroeiingen van het longweefsel, of wanneer er tijdens de VATS een bloeding of beschadiging in uw long optreedt. Tijdens de ingreep kan bovendien blijken dat de situatie ingewikkelder is dan vooraf werd verwacht. Soms moet de chirurg er dan toe overgaan om een grotere snee in uw borstkas te maken om u goed te kunnen behandelen. Uw longarts zal dit voorafgaand aan de ingreep met u doorspreken.
Nazorg
Na afloop van de operatie wordt u naar de uitslaapkamer (recovery) gebracht. Daar wordt een röntgenfoto van uw borstkas gemaakt om te controleren of uw long goed ontplooid is. Hierna haalt de verpleegkundige van de verpleegafdeling u weer op.
Medicijnen
De dagen na de ingreep krijgt u meerdere malen per dag medicijnen tegen de pijn. Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.
Drains en hechtingen
Afhankelijk van de foto van de longen, luchtlekkage of vochtproductie wordt het drainbeleid aangepast of wordt de drain verwijderd door de arts. Na 7-10 dagen worden de hechtingen verwijderd bij de chirurg.
Uitslag
De uitslag van het stuk longweefsel wat is weggehaald met de afwijking wordt onderzocht onder de microscoop door de patholoog. Dit onderzoek duurt meestal 7 werkdagen. De uitslag krijgt u dan ook meestal poliklinisch te horen via uw behandelende longarts. Met hem of haar wordt dan het verdere beleid besproken ten aanzien van een eventuele aanvullende behandeling zoals chemotherapie of radiotherapie (bestraling).
Leefregels
De eerste twee maanden na de operatie hebben de wondjes rust nodig om te kunnen genezen. Wij adviseren u daarom om het gedurende deze periode rustig aan te doen en niet te zwaar te tillen of een vliegreis te maken. Uw longarts vertelt u op de polikliniek wanneer u uw activiteiten weer kunt uitbreiden.
Gevolgen van de ingreep
De meest voorkomende gevolgen van een VATS zijn: Een gekneusd en pijnlijk gevoel: dit komt doordat het vlies en de spieren rond uw ribben tijdens de operatie geraakt zijn door de buisjes. Bovendien kunt u last hebben van de drains; Gevoelloosheid van de huid rond de wondjes: dit treedt op wanneer een zenuw bij de ribben werd geraakt. Uw huid kan dan enige tijd gevoelloos blijven.
Vragen?
Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u deze altijd stellen aan uw longarts, de chirurg die u zal opereren, of aan de verpleegkundigen op uw afdeling.
Meer informatie
-
Bekijk dan ook eens deze websites:
-
Er is een nauwe samenwerking met de maag-darm-lever (MDL) chirurgen. Via de borstkasholte worden met de VATS techniek uitzaaiingen in de lever verwijderd. Deze zouden anders via een grote buik operatie verwijderd moeten worden. De afdeling Longchirurgie overlegt daarnaast structureel met diverse afdelingen zoals Oncologie, Pathologie en Radiologie.