Inleiding
Binnenkort wordt u in het Amphia ziekenhuis verwacht voor een coloscopie of sigmoidscopie waarbij er een poliep wordt verwijderd. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.
Wat is een coloscopie?
Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (coloscoop). Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.
Wat houdt een EMR in?
EMR staat voor endoscopische mucosale resectie, dit betekend dat er via een coloscopie een grotere poliep verwijderd wordt. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. De arts brengt de coloscoop de dikke darm in tot aan de locatie van de poliep.
Door de scoop wordt een dunne naald bij de afwijking gebracht. De arts spuit door deze dunne naald blauwe vloeistof onder de afwijking. Hierdoor ontstaat een zichtbare zwelling en ontstaat er ruimte tussen de verschillende lagen in de darmwand. Vervolgens plaatst de arts een lis, een speciaal instrument, over de afwijking en snijdt de afwijking met behulp van stroom door. De afwijking/poliep ligt dan los en wordt met behulp van een netje naar buiten gebracht
Soms is de afwijking groot en herhaalt de arts het opspuiten en doorsnijden enkele malen. De afwijking wordt dan in meerdere delen verwijderd. Dit wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek.
De duur van het onderzoek
Hoe lang het onderzoek duurt, hangt af van de grootte en de ligging van de afwijking. De arts zal u vertellen hoelang het ongeveer kan duren. Bij een grote afwijking kan het 1,5 tot 2 uur duren.
Risico’s en bijwerkingen
Na de behandeling kunt u enkele uren last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt regelmatig voor. Bij een EMR ontstaat er een wond, waardoor problemen (complicaties) kunnen optreden. Zo kan er een bloeding of een perforatie (een gaatje in de wand) ontstaan. Dit kan betekenen dat u opgenomen moet worden. Door een scopie te herhalen kan de bloeding behandeld worden. Bij een perforatie kan er eventueel een operatie volgen
Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:
- Toenemende buikpijn
- Koorts
- Voortdurend bloedverlies via de anus
Een roesje - belangrijke informatie!
Het roesje kan uw bewustzijn, uw reactievermogen en uw ademhaling beïnvloeden. Daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd. Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden.
U mag tot 24uur na het onderzoek niet:
- niet aan het verkeer deelnemen.
- geen machines bedienen
- geen alcohol
- belangrijke beslissingen nemen raden wij af.
Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om het onderzoek door te kunnen laten gaan:
Belangrijke instructies voor de ingreep
Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken moet deze helemaal schoon zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel, en afhankelijk van of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, volgt u het bijbehorend voedings- en medicatie schema.
Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van Klean-prep®, Picoprep®, Eziclen® of Moviprep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen.
Als de darm niet goed schoon is kunnen afwijkingen over het hoofd worden gezien. Tevens kan het onderzoek hierdoor langer duren en pijnlijker zijn. Bij ernstige verontreiniging kan de arts zelfs besluiten het onderzoek te staken.
De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum aan de Molengracht route 47. Omdat u een roesje krijgt wordt u opgehaald uit de ontvangstruimte 6 en naar de dagbehandeling gebracht. Hier krijgt u een infuusnaaldje als voorbereiding op het roesje. Om het meten van de bloeddruk en het inbrengen van het infuusnaaldje te vergemakkelijken kunt u het beste (onder-) kleding met korte mouwen dragen. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie-verpleegkundige en naar de onderzoekskamer gebracht.
Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op tijdens kantooruren (van 08.00uur-16.30uur) met het Endoscopiecentrum:
T 076 595 5071
Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076-5954047