Dubbel onderzoek met roesje
Inleiding
Binnenkort wordt u bij Amphia verwacht voor een coloscopie en een gastroscopie. In deze folder geven we u belangrijke informatie over het onderzoek en over de voorbereidingen die u hiervoor dient te treffen. Ook leest u wat u op de dag van het onderzoek en na afloop kunt verwachten.
Wat is een coloscopie?
Door middel van een coloscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm en eventueel het laatste gedeelte van de dunne darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.
Wat is een gastroscopie?
Door middel van een gastroscopie wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm bekeken. Het onderzoek gebeurt met een flexibele slang (endoscoop) waarvan de tip bestuurbaar is. Aan het uiteinde van de slang zit een lampje dat de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm verlicht en een kleine camera waardoor het onderzoek op een monitor te volgen is.
U gaat een combinatie van beide onderzoeken met roesje krijgen, lees deze folder aandachtig omdat deze combinatie extra aandacht nodig heeft met het voorbereiden.
Het maagonderzoek
U krijgt als voorbereiding op het maagonderzoek soms een drankje met antischuim. Dit voorkomt schuimvorming in de maag tijdens het onderzoek. Wij vragen u eventuele losse gebitsdelen uit te doen. Daarna wordt met een spray uw keel verdoofd waardoor het lijkt alsof uw keel opgezet is. Dit is slechts een gevoel. Het slikken zal wel moeilijker gaan. Deze verdoving vermindert de kokhalsreflex.
Gedurende het maagonderzoek krijgt u een ring tussen uw kaken om de gastroscoop te beschermen. Met het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via de scoop wordt lucht ingeblazen. Dit is nodig om de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te laten ontplooien en goed te kunnen bekijken. Dit kan een drukkend gevoel in de maagstreek veroorzaken. Mocht u boeren moeten laten tijdens het onderzoek dan is dat heel gewoon.
Het zal u alleen maar opluchten. Er kan een stukje weefsel (biopt) worden weggenomen voor onderzoek. Dit doet geen pijn.
Als het maagonderzoek is afgerond wordt de behandeltafel gedraaid en wordt gestart met het darmonderzoek.
Het darmonderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via het infuus krijgt u het roesje toegediend. De arts brengt de coloscoop voorzichtig de dikke darm in tot aan de aansluiting met de dunne darm. Het onderzoek kan gevoelig zijn. Tijdens het onderzoek wordt er lucht in de darm geblazen, zodat de darm zich kan ontplooien. Soms is dit wat pijnlijk. Als u een wind laat, zakt de pijn meestal af. Het is het beste als u zich tijdens het onderzoek probeert te ontspannen. De endoscopie-verpleegkundige zal u hiervoor aanwijzingen geven.
Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt het slijmvlies van de darm nauwkeurig bekeken. Ook kan er een stukje weefsel worden weggenomen (biopt), of een poliep worden verwijderd. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wel wat bloedverlies geven. Het afgenomen weefsel wordt naar het laboratorium opgestuurd voor verder onderzoek
Een roesje - belangrijke informatie!
Het roesje kan uw bewustzijn, reactievermogen en ademhaling beïnvloeden. Daarom wordt uw hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en de bloeddruk gecontroleerd. Een roesje werkt ontspannend. U bent zich hierdoor minder bewust van de dingen die er om u heen gebeuren. Het is geen narcose. Door het roesje kunt u tijdelijk vergeetachtig of suf worden. U mag op de dag van het onderzoek geen alcohol gebruiken.
U mag tot 24uur na het onderzoek niet:
- niet aan het verkeer deelnemen.
- geen machines bedienen
- geen alcohol nuttigen
- belangrijke beslissingen nemen raden wij af
- Als u een roesje krijgt is het volgende van groot belang om.
U mag na een 'roesje' zelf 24 uur lang niet aan het verkeer deelnemen. U mag dus alleen onder begeleiding van een volwassene naar huis. Uw begeleider krijgt een telefoontje als het onderzoek is beëindigd. De verpleegkundige geeft een tijd door hoe laat u opgehaald mag worden. De begeleider mag dan plaatsnemen in ontvangstruimte 6. Gebruik maken van het openbaar vervoer of taxi is ook NIET TOEGESTAAN zonder begeleiding. Heeft u geen begeleiding geregeld, dan kan het onderzoek NIET plaatsvinden!
Belangrijke instructies voor de ingreep
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als uw slokdarm, maag en darmen leeg zijn. Dit zult u in de dagen voorafgaand aan het onderzoek zelf thuis moeten doen. U krijgt hiervoor een laxeermiddel, en afhankelijk van of het onderzoek in de ochtend of middag plaatsvindt, volgt u het bijbehorend voedings- en medicatie schema.
Net als bij andere medicijnen, wordt bij aflevering van MoviPrep® een bijsluiter bijgevoegd. De instructies zoals in de bijsluiter van de fabrikant staan, wijken hier en daar af van de instructies in deze folder. Wij verzoeken u dringend alleen de instructies van deze folder op te volgen.
De dag van het onderzoek
U meldt zich bij het Endoscopiecentrum route 47, daar wordt u kortdurend opgenomen op de dagbehandeling. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald door de endoscopie- assistent en naar de onderzoekskamer gebracht
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u het best proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Winderigheid is normaal en helpt een gevoel van kramp of pijn te laten verdwijnen. De pijn of de krampen verdwijnen meestal binnen enkele uren.
Uitslag van het onderzoek
U krijgt na het onderzoek een voorlopige uitslag. Mocht er materiaal (weefsel) bij u zijn afgenomen, dan duurt het enkele dagen eer de uitslag daarvan bekend is. Zowel de definitieve uitslag van het onderzoek, als van het afgenomen materiaal, hoort u:
- Als u via de huisarts bent verwezen, via uw huisarts.
- Als u via de specialist bent verwezen, van de specialist op de polikliniek.
- Als u bent opgenomen, van uw behandelend arts.
Mogelijke complicaties
Een coloscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 1% van het aantal onderzoeken). Complicaties die kunnen optreden zijn bloedingen of een scheurtje in de darm (perforatie). Deze complicaties kunnen vooral optreden na het verwijderen van poliepen. In enkele gevallen kan een complicatie leiden tot een ziekenhuisopname en soms tot een operatie.
Een gastroscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen niet vaak voor (in minder dan 0,2% van het aantal onderzoeken).
Wij willen vragen alert te zijn en direct contact met het Endoscopiecentrum op te nemen in geval van:
- Toenemende buikpijn
- Koorts
- Voortdurend bloedverlies (na een biopt is het normaal dat u een klein beetje bloed verliest)
Contact
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze informatie of bent u verhinderd? Neem contact op tijdens kantooruren (van 08.00uur-16.30uur) met het
Endoscopiecentrum: T 076 595 5071
Buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen kunt u met spoedvragen de Spoedeisende Hulp bellen: T 076-5954