bij de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa
U heeft de Ziekte van Crohn of colitus ulcerosa en uw behandelend arts en/of verpleegkundige specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Mesalazine. In deze folder vindt u informatie over de werking en het gebruik van Mesalazine en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen.
Let op: Deze folder is géén vervanging van de bijsluiter.
Wat kan Mesalazine voor u betekenen?
De oorzaak van de Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is niet bekend. Medicijnen, zoals Mesalazine, kunnen de darmontstekingen onderdrukken, maar ze kunnen de ziekte niet definitief genezen. Medicijnen zorgen voor vermindering van de klachten en verkleinen ze de kans op complicaties. Na het afbouwen van of stoppen met medicijnen kunnen de ontstekingen en daarmee de klachten weer terugkomen.
Hoe werkt Mesalazine?
Mesalazine wordt voorgeschreven als eerste stap in de behandeling van colitis ulcerosa. Uit onderzoek blijkt dat dit medicijn onvoldoende werkt bij de Ziekte van Crohn.
Hoe Mesalazine precies werkt is niet helemaal bekend. Mogelijk remt het de productie van een hormoonachtige stof, prostaglandine genaamd. Deze stof regelt in de darmwand alles rondom herstel van wondjes/ontstekingen. Mesalazine werkt waarschijnlijk als een soort beschermlaagje op de darmwand.
Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen.
Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa®, Salofalk®, Mezavant®, en Asacol®. Het verschil tussen deze middelen zit in de beschermlaag die om het medicijn heen zit. Deze beschermlaag heeft invloed op waar het medicijn moet gaan werken in je lichaam.
Belangrijk: Let dus op bij het ophalen van dit medicijn dat u het juiste merk krijgt van de apotheek of overleg zo nodig met uw arts of verpleegkundige specialist.
Verschillende vormen
Mesalazine is verkrijgbaar in verschillende vormen:
- tabletten;
- granulaat (korrels);
- zetpil;
- oplossing in een klysma.
Hoeveelheid
De hoeveelheid Mesalazine is afhankelijk van hoeveel last u heeft van de ziekte. Bij een opvlamming van de ontsteking kan het soms nodig zijn om meer in te nemen dan in een rustige fase. Doe dit niet zelf. Dit gaat altijd in overleg met uw arts of verpleegkundig specialist.
Wanneer innemen?
Tabletten
De tabletten kunt u het beste tijdens de maaltijd innemen. Dit beperkt de kans op bijverschijnselen zo veel mogelijk. Bijt de tabletten niet stuk. Slik ze heel door met water.
Korrels
Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen. Drink daarna nog een paar slokken water om alle korrels uit uw mond te verwijderen. Het is belangrijk dat u de korrels niet kapot bijt. Mogelijk ziet u na het gebruik van het granulaat wat korrels in de ontlasting zitten. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Bijwerkingen
Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Krijgt u daar toch last van, neem dan altijd contact op met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn:
• huiduitslag, jeuk
• misselijkheid
• diarree
• haaruitval
• duizeligheid, hoofdpijn
• stemmingsveranderingen
• nierfunctiestoornis (dit komt zelden voor)
U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom controleert uw arts uw bloed bij het gebruik van Mesalazine minstens een keer per jaar.
Gebruik bij (eventuele) zwangerschap Mesalazine kan veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Het is ook niet schadelijk voor de vruchtbaarheid. Overweegt u zwangerschap? Bespreek dit dan wel altijd met uw behandelend arts. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg ook hierover wel eerst met uw behandelend arts.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de verpleegkundig specialist of MDL-arts.
Amphia Zorgkern MDL/endoscopiecentrum
Molengracht 21 Breda
Tel. [076] 595 50 71
E-mail: npmdl@amphia.nl