Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Voedingssonde in het duodenum
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Voedingssonde in het duodenum

Wanneer u een obstructie heeft in uw slokdarm of maag, kunnen we een duodenumsonde plaatsen. Dit is hetzelfde als een maagsonde, alleen wordt de duodenumsonde met een endoscoop dieper in uw maag-darmkanaal ingebracht. Een endoscoop is een dunne, flexibele slang met een camera.

Voorbereiding
Het plaatsen van de duodenumsonde gebeurt met een endoscoop. Een roesje is in de meeste gevallen niet nodig. Het plaatsen van de sonde duurt ongeveer tien minuten. Het is belangrijk dat u voor deze behandeling nuchter bent. 

Vaak kan iemand die een voedingssonde krijgt niet via de normale weg eten. Daarom is het belangrijk dat we niet te lang wachten met het plaatsen. Soms kiezen we er toch voor om een dag te wachten.

Onderzoek
Eerst snuift u een gel op die uw neus verdooft. Daarna brengen we via uw neus een dunne endoscoop in. Daardoorheen komt een voerdraad. De endoscoop wordt dan teruggetrokken en de voerdraad blijft zitten. Over deze voerdraad schuift de arts de sonde tot aan het begin van uw dunne darm (duodenum). De arts trekt vervolgens de voerdraad eruit en plakt het slangetje op uw neus vast met een pleister.

Uitslag
Als de sonde geplaatst is, mag u vaak meteen weer naar huis. Let er thuis goed op dat de duodenumsonde niet verstopt raakt. Spoel deze na iedere voeding ruim door met water. Een diëtiste bespreekt met u welke voeding u door de sonde mag gebruiken en hoeveel u daarvan mag nemen.  

 

Lees meer over de afdeling Maag- Darm en Leverziekten bij Amphia.

Ga naar de afdeling MDL

Label