Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

VNG Videonystagmografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

VNG Videonystagmografie

VNG Videonystagmografie

Wat is een videonystagmografie (VNG)?
Een videonystagmografie (VNG) is een onderzoek bij duizeligheid. Bij duizeligheid maakt de oogbol een snelle horizontale beweging (nystagmus). Het VNG onderzoekt de werking van het evenwichtsorgaan, de evenwichtszenuw en het functioneren van de hersenen op het gebied van duizeligheid. Via analyse van de ogen, met behulp van een speciale bril, wordt de reactie van het evenwichtsstelsel tijdens verschillende testen gemeten. In deze bril zit 1 camera die uw oogbewegingen registreert, dus het is zeer belangrijk dat u uw ogen openhoudt gedurende het onderzoek.

Voorbereiding
Ter voorbereiding vragen wij u rekening te houden met het volgende:

  • Gebruikt u de medicijnen Betahistine (Betaserc) of Cinnarizine? Stop het gebruik hiervan dan drie dagen voordat het onderzoek plaatsvindt (de dag van het onderzoek meegerekend), tenzij de KNO-arts dit anders met u afspreekt. Deze medicijnen kunnen de testuitslag beïnvloeden.
  • Ontbijt of lunch niet te zwaar. Het onderzoek kan misselijkheid veroorzaken.
  • Gebruik op de dag van het onderzoek geen gezichtscrème, bovendien kan oogmake-up, met name mascara en eyeliner, het onderzoek nadelig beïnvloeden en zijn dus niet toegestaan.
  • Geen oorbellen in.
  • Bent u bekend met matige tot ernstige nekklachten? Laat het de laborant(e) voor het onderzoek weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden tijdens het onderzoek.
  • Breng zo mogelijk een begeleider mee. U kunt na het onderzoek soms mogelijk langer last hebben van de duizeligheid
  • Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent. Als u bent verhinderd, kunt u telefonisch contact opnemen met de poli Neurologie (T) 076 595 30 26.
  • Wanneer u een vragenlijst heeft ontvangen moet u deze aan beide kanten invullen en inleveren bij de KNF-laborant. De KNF-laborant komt u ophalen uit de wachtruimte.

Onderzoek
U krijgt een zogenaamde videobril op het hoofd aangemeten die passend wordt gemaakt. Vervolgens vindt de registratie plaats aan de hand van verschillende testen:

  • V-HIT: De laborant(e) beweegt uw hoofd een aantal keer kort en zeer snel in een bepaalde richting, terwijl u naar een vast punt op de muur blijft kijken.
  • Kijk-onderzoek: u kijkt verschillende kanten op en volgt een lichtpunt.
  • Calorisch onderzoek: hierbij worden uw oren beurtelings gespoeld met koud water en daarna met warm water.

Indien nodig en aangevraagd door de KNO-arts een:

  • Houding-onderzoek: u gaat in verschillende houdingen zitten en liggen.

Vooral bij het calorisch onderzoek kunt u duizelig of zelfs misselijk worden. Dat is echter meestal weer snel over. Het onderzoek duurt maximaal 1,5 uur. Zonder calorisch onderzoek duurt het hele onderzoek uiteraard korter.

Uitslag
U krijgt direct na het onderzoek geen uitslag. De laborant kijkt alleen of het onderzoek technisch geslaagd is. U krijgt de uitslag van de specialist als u weer op het spreekuur komt. Hiervoor heeft u al een afspraak, is er nog geen afspraak gepland? Zorg er dan voor dat er enkele werkdagen tussen de nieuwe afspraak en het VNG-onderzoek zitten.

Vragen?
Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Meer lezen over neurologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Neurologie

Label