Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een bijschildklierscan (bijschildklierscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is bijschildklierscintigrafie?
De bijschildklieren zijn kleine orgaantjes die in de hals tegen de schildklier aan gelegen zijn. Zij spelen een rol in de kalkstofwisseling. Met dit onderzoek wordt bekeken of uw bijschildklieren vergroot en verhoogd actief zijn. U krijgt een licht radioactieve vloeistof ingespoten in een ader in uw arm. Deze stof wordt opgenomen in de bijschildklieren. Met speciale apparatuur, een gammacamera, kan de straling die u uitzendt worden gemeten.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U krijgt een injectie met een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof in uw arm. Vervolgens wacht u ongeveer 5 minuten in de wachtruimte tot de vloeistof voldoende is ingewerkt. Daarna vraagt de laborant u in rugligging plaats te nemen op een onderzoekstafel. De gammacamera wordt dicht boven uw hals en gezicht gebracht en er wordt een foto van 10 minuten gemaakt. Ongeveer een uur na injectie worden er meerdere foto's gemaakt waarbij de gammacamera rondom uw hals draait. Tevens worden met hetzelfde apparaat ook röntgenfoto’s (CT-scan) van de hals gemaakt. Het maken van deze foto's duurt 30 minuten. Het is zeer belangrijk dat u goed stil ligt tijdens het maken van de foto's. Hierna wacht u ongeveer een half uur in de wachtkamer. U wordt door de laborante weer meegenomen naar de onderzoekskamer waar een foto wordt gemaakt van ongeveer 10 minuten.
Voor een goede beoordeling van de bijschildklieren moet de volgende dag ook nog een foto van de schildklier worden gemaakt. Hiervoor krijgt u opnieuw een injectie met een licht radioactieve vloeistof en wordt 20 minuten later een foto van de hals gemaakt. Hierna is het onderzoek klaar.
Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die gebruikt wordt, is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur