Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een hartspieronderzoek (myocardscintigrafie). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is myocardscintigrafie?
Bij dit onderzoek wordt twee keer in twee dagen een licht radioactieve vloeistof, technetium-tetrofosmin, toegediend om de doorbloeding van de hartspier vast te stellen. De eerste dag wordt de vloeistof ingespoten tijdens inspanning en de tweede dag in rust. Op beide dagen wordt gekeken hoeveel radioactief technetium via het bloed door de hartspier is opgenomen. Deze vloeistof zendt gedurende een korte tijd straling uit. Met speciale camera's worden foto's van uw hart gemaakt. Ook worden met hetzelfde apparaat röntgenfoto’s (CT-scan) van uw hart gemaakt. Uw specialist krijgt zo informatie of de bloedvaten in de hartspier (kransslagaderen) het hart van voldoende bloed en zuurstof kunnen voorzien.
De voorbereiding
Het onderzoek bestaat uit twee dagen.
Voorbereiding dag 1: Het inspanningsonderzoek
De volgende medicijnen mogen de dag vóór het onderzoek en de dag ván het onderzoek niet worden ingenomen: Persantin, Asasantin en Dipyridamol. Als er nog met andere medicijnen gestopt moet worden, dan staat dat op uw afspraakbevestiging vermeld. Bent u CARA-patiënt (chronische bronchitis, astma of longemfyseem) en gebruikt u inhalatie-medicijnen, dan verzoeken wij u die mee te nemen.
Vanaf 18.00 uur op de avond voor de eerste onderzoeksdag, én op de eerste onderzoeksdag zelf mag u geen:
- koffie, thee, cola, energiedrankjes, chocola en banaan gebruiken.
- Alle andere dranken zijn wel toegestaan.
- Op de ochtend van het onderzoek mag u gewoon ontbijten. Hier mag u vruchtensap of melk bij drinken.
- Als u moet fietsen (op een hometrainer), draag dan een makkelijke broek en schoenen.
- Draag een trui of top met ruime mouwen, zodat de mouw gemakkelijk omhoog kan worden geschoven.
Voorbereiding dag 2: Het rustonderzoek
Het is belangrijk dat u zich zo min mogelijk inspant. Kom dus niet op de fiets. Voor het rustonderzoek zijn er verder geen beperkingen. U mag eten, drinken en al uw medicijnen weer gewoon innemen.
Het onderzoek
Dag 1: Het inspanningsonderzoek
Het inspanningsonderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De inspanningstest gebeurt door middel van een fietstest of door toediening van een medicijn. Uw specialist bepaalt voor welke vorm er gekozen wordt.
De laborant neemt u mee naar een voorbereidingsruimte. Daar krijgt u een infuus in de arm. Ook zal de laborant u enkele vragen stellen en het onderzoek uitleggen. Hierna gaat u weer terug naar de wachtruimte.
De inspanningstest vindt plaatst in een andere ruimte. U krijgt een band om de arm voor het meten van de bloeddruk wordt en er wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Tijdens de inspanning wordt de radioactieve vloeistof toegediend. Na de inspanning wordt het infuus weer verwijderd. Hierna wacht u een half uur tot drie kwartier, zodat de radioactieve stof zich kan verdelen in het lichaam. Op een bepaald moment wordt door de laborant aan u gevraagd om 3 bekers water te drinken. Het tijdstip waarop u de bekers water drinkt is belangrijk. Dit is meestal 10 minuten voordat we de scan gaan maken. De laborant geeft u hierover nadere instructies. Daarna worden foto's van het hart gemaakt. U ligt op uw rug op een onderzoekstafel. De gamma-camera's draaien om u heen (zie afbeelding).Het totale onderzoek voor dag 1 duurt ongeveer anderhalf uur.
Dag 2: Het rustonderzoek
U krijgt een injectie met radioactieve vloeistof. Daarna wacht u weer een half uur tot drie kwartier in de wachtkamer, zodat de vloeistof kan inwerken. U drinkt ook weer 3 bekers water. Vervolgens worden opnieuw foto's van het hart gemaakt, net als de eerste dag. Het totale onderzoek op dag 2 duurt ongeveer een uur.
Het is mogelijk dat de scan opnieuw moet worden gemaakt. Houd er rekening mee dat het onderzoek daardoor kan uitlopen.
Wat merkt u van het onderzoek?
Als de inspanningstest met een medicijn wordt uitgevoerd, kunnen soms klachten optreden: hartbonzen, hoofdpijn, misselijkheid, wazig zien, pijn op de borst en kortademigheid. Deze klachten zijn van korte duur
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Als u Persantin®, Dipyridamol® of Asasantin® gebruikt, dan mag u dat op de dag vóór het onderzoek en op de ochtend ván het onderzoek niet innemen.
- Vanaf 18.00uur op de avond vóór de eerste onderzoeksdag, en op de eerste onderzoeksdag zelf, mag u geen koffie, thee, cola, energiedrankjes, chocola en banaan gebruiken.
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur