Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een scan van het hersenvocht (cisternografie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is cisternografie?
Cisternografie is een nucleair geneeskundig onderzoek naar de circulatie van hersenvocht (liquor) in het hoofd. Dit hersenvocht omgeeft uw hersenen en ruggenmerg en is door stroming voortdurend in beweging.
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de aanmaak en de afvoer van hersenvocht. Allereerst wordt bij u, door middel van een ruggenprik (lumbaalpunctie), een kleine hoeveelheid hersenvocht uit het ruggenmergkanaal afgenomen. Via het zelfde naaldje wordt vervolgens een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof aan het hersenvocht toegevoegd.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
Om ongeveer 12.00 uur krijgt u een lumbaalpunctie van een neuroloog. De nucleair geneeskundige is hierbij aanwezig en dient tezamen met de neuroloog de licht radioactieve vloeistof toe door het naaldje van de lumbaalpunctie. Van deze vloeistof voelt u niets. Na de lumbaalpunctie moet u meestal 24 uur plat op bed blijven liggen. Dit is nodig om hoofdpijn te voorkomen.
In de middag, ongeveer 4 uur na de lumbaalpunctie, worden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde foto's gemaakt van het hoofd vanuit verschillende richtingen. U ligt hierbij op een onderzoekstafel. Boven en onder u, is een camera geplaatst.
Deze gammacamera registreert de geringe hoeveelheid straling die uw lichaam uitzendt. Gedurende 1 uur worden foto’s gemaakt, waarmee de verplaatsing van het hersenvocht zichtbaar kan worden gemaakt. Het is belangrijk dat u per foto ongeveer 5 tot 10 minuten stil ligt. Soms is het nodig dat de foto's eerder worden gemaakt, ongeveer 1 tot 2 uur na de lumbaalpunctie. De verplaatsing gaat langzaam, zodat de foto's op drie achtereenvolgende dagen moeten worden herhaald. Dus de foto's worden altijd opnieuw gemaakt na 1 en na 2 dagen.
Een enkele keer komt het voor dat uw neuroloog wil nagaan of er lekkage is van hersenvocht naar de neus of oren. In dat geval krijgt u watjes in de neus en oren geplaatst en worden bloedmonsters afgenomen. De watjes en bloedmonsters worden daarna gemeten op radioactiviteit in speciale tel-apparatuur.
Wat merkt u van het onderzoek?
De lumbaalpunctie zult u voelen als een prik. Van de toediening van de radioactieve stof en de afname van hersenvocht zult u niets merken.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u binnen 20 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douanepasseren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur