Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Leefregels na Jodiumtherapie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Leefregels na Jodiumtherapie

Instructies voor de patiënt na ontslag ziekenhuis

Jodiumtherapie
U heeft een behandeling van uw schildklier gehad met radioactief jodium. Voor deze jodiumtherapie was u een of twee dagen in dit ziekenhuis opgenomen. De hoeveelheid radioactiviteit is op dit moment zodanig laag in uw lichaam dat u naar huis mag. Er is echter nog een bepaalde hoeveelheid radioactiviteit in uw lichaam aanwezig. U kunt dus in lichte mate andere personen aan een geringe hoeveelheid straling blootstellen. Dit brengt weliswaar geen gevaar voor hun gezondheid met zich mee, maar de hoeveelheid straling dient toch altijd zo klein mogelijk te zijn. Daarom krijgt u voor een bepaalde tijd leefregels mee (zie pagina 2)

Houd afstand tot andere personen en huisgenoten zodat zij zo min mogelijk straling ontvangen. Zeker bij langdurige aanwezigheid minstens 2 meter afstand houden. Direct contact met zwangere vrouwen en kinderen wordt helemaal afgeraden. Kinderen zijn gevoeliger voor straling dan de gemiddelde volwassene. Bij personen boven 60 jaar is het risico op stralingsschade zeer gering, dan hoeven de afstandsmaatregelen niet zo strikt worden genomen.

U moet ongeveer 2 weken na uw ontslagdatum de instructies volgen. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid radioactief jodium dat zich in uw lichaam bevindt. De instructies worden met u door de Nucleaire geneeskundige besproken.

Vragen?
Wij helpen u graag.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Gegevens Radionuclide behandeling
Indien u binnen twee weken na de jodiumtherapie en uw ontslag uit het ziekenhuis onverwacht met spoed moet worden opgenomen in een ziekenhuis dan moet er contact worden opgenomen met een van de onderstaande personen (deze telefoonnummers zijn bereikbaar tijdens kantooruren):

Nucleair geneeskundige :
E.A van Asperen (T: 076 595 4295)
N. Groen (T: 076 595 4104)
S. Pool (T: 076 595 5867)

Stralingdeskundige :
Th. Adriaensen (T: 076 595 4256
A. de Jong (T: 0765 955 480)

Buiten kantooruren kan via de receptie worden gebeld met onderstaand telefoonnummer:

Amphia ziekenhuis Molengracht 21, 4818CK Breda
Tel: 076 595 5000

Leefregels na ontslag uit het ziekenhuis
Volg onderstaande instructies op tot 2 weken na de ontslagdatum.

  1. Vermijd direct lichamelijk contact met kinderen (jonger dan 10 jaar) en zwangere vrouwen, houd hierbij afstand aan van minimaal 2 meter.
  2. Draag zorgtaken met kinderen over aan uw huisgenoot/ partner/ ouders/ vrienden.
  3. Slaap in een aparte slaapkamer of slaap in 2 aparte bedden op 2 meter afstand van elkaar.
  4. Beperk direct lichamelijk contact met partner tot maximaal 30 minuten per dag.
  5. Bij toiletbezoek altijd zittend urineren, en de handen wassen na elk toiletbezoek.
  6. Laat wasgoed en servies niet door anderen gebruiken, niet voordat het is (af) gewassen.
  7. Beperk reizen met het openbaar vervoer tot maximaal 1 uur per vervoersmiddel.
  8. Indien u werkt met kinderen (jonger dan 10 jaar) in het basisonderwijs of kinderopvang is verzuim van een week geïndiceerd.
  9. Gedurende de eerste 4 maanden na de behandeling wordt zwangerschap afgeraden, mannelijke patiënten wordt aangeraden gedurende 4 maanden na de behandeling geen kinderen te verwekken.
  10. Vliegen binnen een periode van 2 weken na de ontslagdatum, wordt afgeraden. Na uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een vliegbrief van de Nucleair geneeskundige. U wordt verzocht om deze vliegbrief mee te nemen op uw reis gedurende 3 maanden na de ontslagdatum.
  11. Waarschuw de arts van de afdeling Nucleaire geneeskunde indien u binnen 2 weken na uw ontslagdatum weer in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label