Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een lymfescan (lymfescintigrafie) van de benen. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is een lymfescan (lymfescintigrafie) van de benen?
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het bestaan van lymfoedeem. Lymfoedeem is een vochtophoping in de benen door een gestoorde lymfe-afvloed . In de voeten wordt een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof gespoten. Deze vloeistof wordt door de lymfebanen en lymfeklieren naar de buik afgevoerd. Uiteindelijk komt de lymfe in de bloedbaan terecht. Zo wordt het transport door de lymfebanen van de benen zichtbaar gemaakt.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant vraagt u de schoenen en kousen of sokken uit te trekken. U krijgt, van de nucleaire geneeskundige, een injectie met een zeer dun naaldje in een huidplooi tussen de grote en tweede teen van beide voeten. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof onder de huid gespoten. Tijdens deze injectie ligt u op uw rug op een onderzoekstafel. Boven de tafel is een speciale camera geplaatst. Deze gammacamera registreert de geringe hoeveelheid straling die uw lichaam uitzendt. Gedurende 45 minuten worden er foto’s van het bekken, de bovenbenen en de onderbenen gemaakt. Om de lymfestroom te bevorderen moet u enige tijd actief de tenen bewegen. U mag hierna rondlopen en de afdeling verlaten. Veel lopen is gewenst om de doorbloeding op gang te houden. Een uur later wordt u terug verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en worden er opnieuw foto's gemaakt. Dit duurt ongeveer 45 minuten. U krijgt dan geen prikjes meer. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 3 uur.
Wat merkt u van het onderzoek?
De toediening van de radioactieve stof voelt aan als een prik tussen de tenen. Verder merkt u niets van het onderzoek.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering en is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u binnen 3 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur