Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een maagontledigingsonderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is een maagontledigingsonderzoek?
Bij dit onderzoek wordt bekeken hoe snel voedsel vanuit de maag naar de twaalfvingerige darm wordt getransporteerd. De maag heeft een opslagfunctie voor voedsel tijdens het eten. Het voedsel passeert met kleine beetjes tegelijk naar de twaalfvingerige darm. Door het eten van een pannenkoek die gemerkt is met een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve stof kan dit voedseltransport worden gemeten. Dat gebeurt met een speciale camera, een gammacamera. Uw specialist krijgt hiermee informatie over een normale, een versnelde, of een vertraagde maagontlediging.
Voorbereiding
Algemeen:
U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Vanaf 24.00 uur de avond tevoren mag u niets meer eten of drinken. U mag 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer roken, geen alcohol en/of caffeïne (koffie of thee) gebruiken. Als u suikerziekte (diabetes) heeft en hiervoor tabletten of insulineinjecties gebruikt, wilt u dan even tevoren met ons overleggen? Ook als u een dieet heeft, geeft u dat dan s.v.p. aan ons door. We houden er rekening mee bij de samenstelling van de pannenkoek.
Medicijnen:
Als u geneesmiddelen tegen misselijkheid of braken gebruikt, of medicijnen gebruikt die de darmmotoriek beïnvloeden mag u die gedurende drie dagen voor het onderzoek niet innemen. Indien deze geneesmiddelen bij ons bekend zijn, dan zijn deze op uw afspraakbevestiging vermeld. Andere medicijnen mag u gewoon doorgebruiken.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
In ons laboratorium wordt voor u een pannenkoek gebakken met als toevoeging een kleine hoeveelheid van een licht radioactieve stof. U kunt deze stof niet proeven. U krijgt deze pannenkoek van de laborante. Deze kunt u zittend opeten met mes en vork zodat u de pannenkoek niet hoeft aan te raken. Nadat u de pannenkoek heeft opgegeten wordt direct gestart met een foto van de maag en darmen. Hierbij komt u op een onderzoekstafel te liggen waarbij een gammacamera direct boven de maag en darmen wordt geplaatst. De foto duurt 2 minuten. Hierna heeft u ongeveer 8 minuten pauze. Dan wordt er weer een foto gemaakt van 2 minuten en zo verder totdat we ongeveer 10 foto’s gedurende 90 minuten hebben gemaakt. Zo kunnen we het vervolg van de radioactiviteit volgen van de maag naar de darmen. U mag gedurende die 90 minuten niet drinken.
Rond 12:45 uur wordt nog een late foto gemaakt. Tot deze tijd moet u nuchter blijven. U mag wel wat water drinken.
Wij adviseren u om iets te lezen of eventueel een tablet mee te nemen voor tijdens het wachten. Op verzoek zorgen wij voor achtergrondmuziek.
Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u de dag na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een "vliegbrief". Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur