Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT Hersenen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT Hersenen

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT-scan van de hersenen. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.

Wat is een PETCT-scan van de hersenen?
Een PET-scan is een techniek waarbij gekeken wordt naar de stofwisseling van hersenweefsel. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof FDG ingespoten (fluor-18-glucose). Deze stof wordt voornamelijk door hersenweefsel opgenomen. Vervolgens wordt de scan gemaakt.

Is er speciale voorbereiding nodig?

  • Vanaf 6 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.
  • U moet blijven drinken, maar geen suikerhoudende dranken.
  • Water, koffie, en thee mogen wel, maar zonder suiker en zonder melk.
  • Vruchtensappen, frisdranken en melk mogen niet!
  • In elk geval moet u in de twee uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde ongeveer een liter hebben gedronken. U mag tussendoor plassen.
  • U mag 24 uur voor het onderzoek geen rustgevende medicatie gebruiken (benzodiazepines zoals oxazepam, valium of diazepam).
  • Als u medicijnen wegens suikerziekte (diabetes) gebruikt, meldt u dat dan bij het maken van de afspraak of neem contact op met de afdeling nucleaire geneeskunde. 

Overige medicijnen kunt u gewoon innemen.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
U meldt zich op de afgesproken tijd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De laborant neemt u mee naar een rustige kamer met gedempte verlichting. Daar neemt u plaats op een bed. Met een vingerprik wordt uw bloedsuiker gecontroleerd. De bloedsuikerwaarde mag namelijk niet te hoog zijn. In een ader in de arm wordt een infuus ingebracht.

Zo wordt het radioactieve FDG toegediend. U merkt van deze stof niets. Het FDG moet 1 uur inwerken terwijl u rustig blijft liggen. Het infuus wordt hierna weer verwijderd. Dan plast u vlak voor het onderzoek nog een keer goed uit op het toilet, zodat uw blaas helemaal leeg is.

Op het bed ligt u vervolgens met uw hoofd in de opening van de PET scanner. Er wordt een kussen onder uw knieën gebracht, zodat u zo ontspannen mogelijk ligt. Het is belangrijk dat uw hoofd stil ligt tijdens het scannen, daarom wordt uw voorhoofd met een band gefixeerd. Uw kleding kunt u aanhouden. De PET scanner maakt tijdens het onderzoek geen geluid.

Hoe lang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. U kunt tijdens de scan naar de radio luisteren.

Wat merkt u van het onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk, u voelt alleen het prikje van het aanleggen van het infuus.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt, is zeer gering en is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
  • Let op! Het is van zeer groot belang dat u op tijd bent, omdat de vloeistof die ingespoten wordt speciaal voor u wordt besteld. Deze stof is maar zeer kort te gebruiken.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label