Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

PETCT scan van het Hart
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

PETCT scan van het Hart

Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een PETCT-scan van het hart. U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

We gaan bij u het hart op twee verschillende manieren onderzoeken. Daar worden twee afspraken voor gemaakt op verschillende dagen. Allereerst zal bij u een Hartspieronderzoek worden uitgevoerd met de radioactieve vloeistof Tc99m Tetrofosmin. Het kan zijn, dat korter dan drie maanden geleden u al een Hartspieronderzoek heeft gehad. Zo niet, dan wordt als nog een Hartspieronderzoek (in rust) voor u ingepland. Op een andere dag krijgt u een PETCT van het hart. Hierbij wordt een andere radioactieve vloeistof gebruikt (F-18-deoxyglucose) en een andere scanner gebruikt. Ook heeft dit onderzoek een hele andere voorbereiding! De PETCT scan laat zien of hartspiercellen nog levensvatbaar zijn, en dat heeft weer gevolgen voor de behandeling/therapie die u zal gaan krijgen.

Wat is een Hartspieronderzoek?
Bij dit onderzoek wordt een licht radioactieve vloeistof, Tc99m Tetrofosmin, toegediend om de doorbloeding van de hartspier vast te stellen. Deze vloeistof wordt via een ader in de arm door de laborant toegediend. Hierna moet u ongeveer een half uur wachten in de wachtruimte. Vlak voor de scan wordt u gevraagd 3 bekertjes water te drinken. De scan duurt ongeveer 10 minuten. Bij dit onderzoek wordt gekeken hoeveel radioactief technetium via het bloed door de hartspier is opgenomen. Deze vloeistof zendt gedurende een korte tijd straling uit. Met een speciale camera, een gammacamera, worden foto's van uw hart gemaakt. Ook worden met hetzelfde apparaat röntgenfoto's (CT-scan) van uw hart gemaakt. Uw specialist krijgt zo informatie of de bloedvaten in de hartspier (kransslagaderen) het hart van voldoende bloed en zuurstof voorzien. Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

PETCT van het hart

Wat is een PETCT-scan van het hart?
Na het hartspieronderzoek wordt op een andere dag bij u de PETCT-scan van het hart gemaakt. Voor dit onderzoek is wel speciale voorbereiding nodig!. De rest van deze folder gaat alleen nog over de PETCT scan van het hart. Lees dit goed!

Positron-emissie-tomografie (PET) is een techniek om foto's te maken van de functie van organen en weefsels. Er wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve vloeistof FDG ingespoten (fluor-18-deoxyglucose). Dit wordt opgenomen in de weefsels die bij u onderzocht moeten worden. Daarna wordt de PET scan gemaakt. Computer tomografie (CT) is een techniek om doorsnede-foto’s te maken van de vorm van weefsels. Een deel van het lichaam wordt gescand met behulp van röntgenstralen. Bij dit onderzoek worden de PET-scan en de CT-scan gecombineerd uitgevoerd.

Is er voor de PETCT een speciale voorbereiding nodig?
Op de laatste pagina vind u een overzicht van het vetarm dieet dat u op de dag van de PETCT scan moet volgen. Dit dieet beinvloedt de opname van de radioactieve stof en daarmee de kwaliteit van de scan.. Ook als u niet gewend bent te ontbijten, vragen wij u nu dit wel te doen! Gebruikt u hiervoor de producten zoals aangegeven op pagina 4.

  • Neemt u op de dag van het onderzoek twee witte boterhammen mee, zonder boter of margarine maar belegd met jam, honing of stroop. Deze zijn bestemd voor tijdens het onderzoek.
  • U kan gedurende de voorbereiding water blijven drinken. Alleen geen koffie. Wel thee met suiker of honing.
  • Op de avond vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek mag u geen alcohol drinken
  • Heeft u Diabetes (suikerziekte) dan mag u uw medicijnen in de normale dosering gewoon doorgebruiken.
  • Het is belangrijk dat u zich vooraf zo min mogelijk inspant. Kom dus niet op de fiets.
  • Draag gemakkelijke kleding zonder metalen onderdelen (geen beugel-BH, metalen ritsen of knopen). Ook sieraden mogen niet door de PETCT-scanner. Laat deze thuis.

Wat gebeurt er tijdens de PETCT ?
Op pagina 3 van deze folder wordt in een tijdschema weergegeven hoe de voorbereiding en de uitvoering van het onderzoek zal verlopen. U krijgt bij de voorbereiding het medicijn Acipimox toegediend in de vorm van een capsule. Dit middel zorgt ervoor dat de radioactieve stof beter door het hart wordt opgenomen. Acipimox zou mogelijk bijwerkingen kunnen geven zoals jeuk, roodheid en warmte van het gelaat en de armen. Om eventuele bijwerkingen te voorkomen krijgt u bij aankomst eerst een tabletje aspirine.

Hoe lang duurt dit onderzoek?
Vanaf het afgesproken tijdstip duurt het totale onderzoek ongeveer 3½ uur.

Wat merkt u van dit onderzoek?
Het onderzoek is niet pijnlijk. U voelt alleen de prik van het infuus en de vingerprik voor bloedsuikercontrole.

De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist.

Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van enkele röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief. De röntgenstraling is alleen aanwezig tijdens de CT-scan.

Belangrijk
Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant(e) vóór het onderzoek begint.

Een PET/CT-scan is een kostbaar onderzoek. Als u verhinderd bent, meld dat dan uiterlijk 24 uur tevoren via onderstaand telefoonnummer.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.

Afdeling Nucleaire Geneeskunde
Telefoonnummer: (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek PETCT van het hart?
U meldt zich voor het onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, waarna u naar een speciale ruimte wordt gebracht door de gastvrouw. De laborante zal u verder voorbereiden, zie onderstaand schema:

Tijd Handeling
Aanvang Uw bloedsuiker wordt gecontroleerd met een prikje in de vinger. U krijgt een tabletje Aspirine.
Circa 30 min. na aanvang We geven een eerste capsule Acipimox.
Circa 1 uur na aanvang We geven een tweede capsule Acipimox.
Circa 1,5 uur na aanvang U kunt nu uw meegenomen boterhammen opeten. Aansluitend heeft u een pauze van een half uur.
Circa 2 uur na aanvang U krijgt een infuus in de arm.
Circa 2,5 uur na aanvang Via het infuus wordt het radioactieve FDG toegediend. U merkt niets van deze stof. Het FDG moet 45 minuten inwerken terwijl u rustig ligt. U mag tijdens deze periode naar muziek luisteren, daarvoor kunt uw eigen MP3-speler of smartphone gebruiken.
Circa 3 uur en 15 minuten na aanvang Start van de PET scan:
Eerst wordt de CT-scan gemaakt. Daarvoor ligt u op een smal bed dat enkele keren door de scanner schuift. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.
Direct daarna volgt de PET-scan. U blijft stil en in dezelfde houding op het bed liggen.
De totale tijd dat u in de scanner ligt bedraagt ongeveer 15 minuten.
Circa 3,5 uur na aanvang U kunt weer naar huis of terug naar uw afdeling.

 

Vetarm dieet
Als voorbereiding op het onderzoek, PETCT scan van het Hart, moet u op de dag van het onderzoek een vetarm dieet volgen. Dit heeft als doel dat de radioactieve stof beter door het hart wordt opgenomen! U begint met een vetarm ontbijt.

Het vetarme ontbijt
Deze producten mag u eten:
Brood: bruin-,wit-,volkoren-, roggebrood, beschuit en ontbijtkoek. Niet met boter besmeren!
Vleeswaren: rookvlees, kipfilet, casselerib, varkens- en kalfsfricandeau, kip-, kalkoen- en runderrollade en rosbief
Zoet beleg: wél jam, marmelade, honing en stroop. Geen hagelslag, vlokken, hazelnoot-, of chocopasta! Geen kaas of pindakaas!
Zuivel: magere yogurt, magere kwark, magere vla. Geen melk, geen boter en nogmaals geen kaas!
Vers fruit: is toegestaan
Thee: mét suiker/honing, maar zonder koffiemelk/melk of melkpoeder! en zonder koekje, chocolaatje of bonbon

Geen koffie!
Geen alcohol!

U kan gedurende de hele voorbereiding water blijven drinken. Geen koffie! Wel thee met suiker of honing. Op de avond voor het onderzoek en op de dag van het onderzoek mag u geen alcohol drinken.

Vetarme lunch
Neemt u zelf svp 2 boterhammen (zonder boter) met jam (of marmelade, honing of stroop) mee. Deze mag u 1 uur voor de FDG-injectie nuttigen (u krijgt van ons het precieze tijdstip te horen)

Diabetes
Gebruikt u Metformine, of eventuele andere diabetestabletten en eventueel insuline dan mag u dit in de normale dosering doorgebruiken. Bij vragen mag u contact opnemen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Meer lezen over nucleaire geneeskunde bij Amphia?

Ga naar afdeling Nucleaire Geneeskunde

Label