Inleiding
Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een schildklierscan (schildklierscintigrafie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt.
Wat is een schildklierscan?
De schildklier speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Met dit onderzoek wordt gekeken naar de vorm en de werking van de schildklier. Voor dit onderzoek neemt u een kleine capsule met een kleine hoeveelheid licht radioactief jodium in. Het radioactief jodium verzamelt zich in de schildklier. Deze stof zendt gedurende een korte tijd straling uit. De volgende dag wordt gemeten hoeveel jodium door de schildklier is opgenomen.
Medicijngebruik
- Als u voor het onderzoek moet stoppen met bepaalde medicijnen, dan staat dit op uw afspraakbevestiging vermeld. Andere medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken. Wilt u, als u op de eerste dag komt, een lijstje meebrengen van medicijnen die u gebruikt?
- U mag 6 weken voorafgaand aan dit onderzoek geen jodiumhoudend contrastmiddel hebben gehad. Jodiumhoudend contrastmiddel wordt gebruikt om de bloedvaten en lymfebanen af te beelden, bijvoorbeeld tijdens een CT-scan op de afdeling Radiologie. Het kan de opname van het radioactief jodium beïnvloeden. Als u twijfelt neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?
De laborant vult op de eerste afspraak samen met u een vragenlijst in. Daarna krijgt u van de laborant de capsule met daarin een kleine hoeveelheid radioactief jodium. Deze kan u met een kleine hoeveelheid water doorslikken. U mag hierna weer naar huis. De volgende dag wordt u op de afdeling terugverwacht. De laborant maakt dan een foto van uw hals. Dit duurt 10 minuten. Tijdens het maken van de foto ligt u op uw rug op een onderzoektafel. U krijgt een kussentje in de nek. Boven uw hals is een camera geplaatst die de geringe hoeveelheid straling registreert die uw lichaam uitzendt. Het is belangrijk dat u stil ligt. Het kan voorkomen dat de nucleair geneeskundige even aan de hals voelt, om de omvang van de schildklier te kunnen bepalen. De bevindingen van dit lichamelijk onderzoek kunnen worden gebruikt bij de beoordeling van de foto's.
Wat merkt u van het onderzoek?
Het innemen van de radioactieve capsule is vergelijkbaar met het innemen van medicijnen. Verder merkt u niets van het onderzoek.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van uw specialist of huisarts.
Is het onderzoek gevaarlijk?
De radioactieve stralingsdosis is niet gevaarlijk en heeft geen bijwerkingen. De straling die wordt gebruikt is zeer gering. De hoeveelheid straling is vergelijkbaar met het maken van röntgenfoto’s. Ook de kleding die u draagt tijdens het onderzoek wordt niet radioactief.
Belangrijk
- Blijft u na de toediening van de radioactieve stof op onze afdeling? Neem dan plaats in de 'wachtruimte voor patiënten ingespoten met radioactief materiaal'.
- Bent u (mogelijk) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan bij het maken van de afspraak of aan de laborant vóór het onderzoek begint.
Reisverklaring
Gaat u binnen 5 dagen na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit bij de laborant. U krijgt dan een 'vliegbrief'. Met deze vliegbrief kunt u zonder problemen de douane passeren mochten de detectiepoortjes afgaan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Afdeling Nucleaire Geneeskunde
T (076) 595 30 16
Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur