Immunotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen die uw afweersysteem versterken. Zo kan het kankercellen beter herkennen en vernietigen. Daarbij krijgt u ‘eigen’ antilichamen en afweercellen toegediend, of antilichamen die buiten uw lichaam zijn nagemaakt. Meer informatie over deze therapie vindt u op KWF Kankerbestrijding of kanker.nl.
Behandeling
Voorlichting
De oncoloog geeft u uitgebreide informatie over de reden en de bijwerkingen van de therapie. Daarna vertelt de verpleegkundig specialist u meer tijdens een intakegesprek. Bijvoorbeeld over praktische adviezen voor u en uw naasten.
Toediening
Het Immunotherapiecentrum van Amphia mag immunotherapie onder meer toepassen voor melanoom, longkanker, blaaskanker, niercelkanker en bepaalde vormen van bloedkanker en lymfeklierkanker. Een deel van deze behandelingen vindt plaats in studieverband en wordt niet als reguliere behandeling aangeboden. Immunotherapie wordt meestal toegediend via een infuus.
Bijwerkingen
Immunotherapie stimuleert uw afweersysteem. Dit kan leiden tot afweerreacties tegen uw eigen lichaam (auto-immuniteit). Veelvoorkomende bijwerkingen zijn een grieperig gevoel, huiduitslag en darmontstekingen met diarree. Soms is het nodig om deze klachten te behandelen met medicijnen die uw afweersysteem afremmen. De bijwerkingen verschillen per behandeling en zijn afhankelijk van uw conditie en uw lichaam. Uw specialist, verpleegkundig specialist of verpleegkundige legt uit hoe u het beste om kunt gaan met bijwerkingen. Meer informatie over bijwerkingen leest u op kanker.nl.
Wat is immunotherapie?
Video urlWie zorgt er voor mij?
Immunotherapie krijgt u in het Immunotherapiecentrum van Amphia. Dit is een multidisciplinair centrum waar verschillende specialisten nauw met elkaar samenwerken. Zoals internist-oncologen, longartsen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen. Zo kunnen zij u op een snelle en goede manier de beste zorg bieden. Wanneer dat nodig is, kunt u makkelijk een afspraak maken met meerdere specialisten.
Het team van het Immunotherapiecentrum komt wekelijks bij elkaar voor overleg. Hierbij sluiten ook medisch specialisten van het Erasmus MC aan. Zij hebben specifieke expertise op het gebied van immunotherapie. Het team is samen verantwoordelijk voor een zo goed mogelijk behandelplan. Hierbij houden we rekening met uw wensen en gezondheid. De uitkomst van het overleg wordt zo snel mogelijk met u besproken.
Verpleegkundig specialist oncologie
Bij uw behandeling is naast een medisch specialist ook een verpleegkundig specialist betrokken. Zij is speciaal opgeleid om bepaalde medische handelingen uit te mogen voeren. Een verpleegkundig specialist oncologie is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met kanker en is ook uw eerste aanspreekpunt. Zij doet lichamelijk onderzoek en schrijft uw medicijnen voor. Zij overlegt regelmatig met uw specialist over uw situatie.
U en uw naasten kunnen bij de verpleegkundig specialist terecht:
- met vragen over onderzoeken
- met vragen over de behandeling
- met vragen over de werking en bijwerkingen van medicijnen
- bij onzekerheden en lichamelijke en psychische klachten
- voor praktische informatie en adviezen over het omgaan met uw beperkingen
Meer informatie voor u
-
Wilt u meer informatie lezen over immunotherapie? Kijk dan ook eens op onze andere pagina's:
- Oncologisch centrum: samen tegen kanker
- Hematologie
- Longkanker
- Prostaat-, blaas- en nierkanker
- Huidkanker
Of op deze externe pagina's:
-
Amphia werkt voor de behandeling van uitgezaaide melanomen nauw samen met ziekenhuizen in de regio. Dit doen we binnen het oncologisch netwerk EMBRAZE. Ziekenhuizen uit dit netwerk kunnen mensen naar Amphia verwijzen voor behandeling. Meer informatie over het Embraze kankernetwerk leest u in deze folder.
Daarnaast werken we binnen dit netwerk nauw samen met het Erasmus MC en Instituut Verbeeten, die we kunnen betrekken bij het bepalen van het behandelplan. Ook voor behandelingen in studieverband werkt Amphia nauw samen met het Erasmus MC en waar nodig met andere expertisecentra.