Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Blepharitis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Blepharitis

Wat is blepharitis?
Blepharitis of ooglidrandontsteking wordt gekenmerkt door jeuk, irritatie en verdikte ooglidranden met schilfertjes tussen de wimpers.

De klachten zijn vaak chronisch en kunnen van tijd tot tijd verergeren. Blepharitis is vooral lastig en soms cosmetisch onaantrekkelijk. De behandeling van blepharitis is er dan ook op gericht deze klachten te verminderen. Uw oogarts zal blepharitis zeker behandelen wanneer u een oogoperatie moet ondergaan in verband met de verhoogde kans op infectie na de operatie.

Hoe komt u aan blepharitis?
Blepharitis is geen teken van gebrek aan hygiëne. Het ontstaan ervan heeft meestal te maken met een bepaalde aanleg die gepaard gaat met een vettige huid, een schilferend voorhoofd en/of hoofdroos. Daarnaast kan bij blepharitis een bacterie of een mijt een rol spelen.

Hoe kan blepharitis behandeld worden?
Als uw arts de diagnose blepharitis stelt, zal hij u advies geven over de behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Een veel toegepast behandeling bestaat uit een grondige en regelmatige reiniging van de ooglidranden met een niet irriterend reinigingsmiddel gevolgd door het aanbrengen van zalf of gel.

Waarmee reinigt en zalft u de ooglidranden?
Uw arts zal u een reinigings middel adviseren als bijvoorbeeld verdunde babyshampoo (bijvoorbeeld enkele druppels babyshampoo op 1 kopje lauw uitgekookt water) of een commercieel verkrijgbaar reinigingsmiddel voor blepharitis. Soms is extra sterke reiniging nodig met zilvernitraat (bij bacteriële ooglidrandontsteking) of met petroleumether (bij een ontsteking met een mijt). Reiniging met deze middelen zal meestal worden gedaan door de doktersassistent. Voor de zalf of gel, aan te brengen na de ooglidreiniging, zal de arts u een recept meegeven. Afhankelijk van de toestand van uw ooglidranden zal deze verzachtend zijn of gericht tegen bacteriën Vaak zal de doktersassistente de behandeling een keer voordoen.

Hoe reinigt en zalft u de oogranden?

  • Het poetsen Doop een wattenstokje in de verdunde babyshampoo en maak met het vochtige gedeelte zacht heen en weer gaande bewegingen langs de ooglidranden bij de inplant van de wimperhaartjes. Als iemand anders uw oogranden poetst, kijk dan bij de behandeling van het bovenooglid naar beneden en bij de behandeling van het onderooglid naar boven. Gebruik voor elk ooglid een ander wattenstokje. Maak heen en weer gaande bewegingen tot de huidschilfers of het vet van de ooglidranden zijn verdwenen. Verwijder vervolgens de shampoo met schoon water. ·
  • Het aanbrengen van de zalf of ooggel. Breng na het poetsen de voorgeschreven zalf of gel met schone wattenstokjes dun aan op de ooglidranden op dezelfde manier als boven beschreven bij het poetsen.

Hoe vaak moet u de ooglidranden reinigen en zalven?
Vaak adviseert uw arts 3 keer per week de oogleden te poetsen en de zalf 1 à 2 keer per dag aan te brengen gedurende enkele weken. Meestal zijn dan de klachten verdwenen. Het is mogelijk dat na enige tijd de klachten terugkomen.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over de diagnose of de behandeling van uw ooglidranden, raadpleeg dan uw arts. U kunt de polikliniek Oogheelkunde bereiken op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label