Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

DOKA-proef
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

DOKA-proef

Met u is een Donkere Kamerproef (DOKA- proef) afgesproken. In deze folder vindt u informatie over de reden voor een DOKA- proef en de wijze waarop de proef in zijn werk gaat.

Oogdruk
Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water. Dit zogeheten kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht dat zich buiten het oog bevindt) wordt in het oog geproduceerd en binnen in het oog ongemerkt ook weer afgevoerd. De balans tussen aanmaak en afvoer bepaalt de oogdruk. Voor een goede werking van het oog mag de druk niet te hoog zijn. De plaats waar het kamerwater wordt afgevoerd, heet de kamerhoek. Bij sommige patiënten is de bouw van het oog anders dan anders. De kamerhoek is wat krapper gebouwd waardoor het kamerwater niet goed weg kan. Hierdoor stijgt de oogdruk.

Waarom een DOKA proef?
Tijdens uw bezoek aan een oogarts kan het zo zijn dat er geen verhoogde oogdruk wordt geconstateerd. Het is namelijk bekend dat bij sommige mensen de oogdruk sterk stijgt in het donker. Omdat het bezoek aan de oogarts in de regel overdag is, kunnen we deze momenten van hoge druk mislopen tijdens het spreekuur. Dit probleem is te omzeilen met een DOKA proef. Hierbij wordt de situatie van schemerdonker nagebootst op de polikliniek.

Hoe gaat de proef in zijn werk?
Om een goede indruk te krijgen van de eventuele oogdrukstijging in het donker wordt er twee keer gemeten: voor de proef en na de proef. Bij binnenkomst meet de assistent uw oogdruk. Vervolgens neemt u in een donkere kamer plaats op een stoel en blijft dan één uur voorover geleund aan een tafel zitten. U mag daarbij niet in slaap vallen. Na dat uur meten wij de druk nogmaals. Met dit resultaat gaat u naar de oogarts en deze bespreekt met u de uitslag. Tijdens de DOKA proef wordt het oog niet gedruppeld om de pupil groter te maken.

Wanneer u het vervelend vindt om een uur in het donker te zitten, dan kunt u gezelschap meenemen of een MP3-speler of radiootje.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist. Polikliniek Oogheelkunde: T (076) 595 10 77

Meer lezen over oogheelkunde in Amphia?

Ga naar afdeling Oogheelkunde

Label