GDx-scan
U heeft binnenkort een afspraak voor een GDx-scan, ofwel glaucoomscan. In deze folder vindt u uitleg over de redenen voor een GDx-scan en de wijze waarop de scan in zijn werk gaat.
Oogdruk en oogzenuw
Het oog is een ronde bol die voornamelijk gevuld is met water. Dit zogeheten kamerwater (niet te verwarren met het traanvocht dat zich buiten het oog bevindt) wordt in het oog geproduceerd en binnen in het oog ongemerkt ook weer afgevoerd. De balans tussen aanmaak en afvoer bepaalt de oogdruk.
Voor een goede werking van het oog mag de druk niet te hoog zijn. Een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen. En de oogzenuw verzorgt het transport van een waargenomen beeld naar de hersenen.
Glaucoom
Als de oogzenuw is beschadigd, heet dit glaucoom. Glaucoom leidt in de regel tot uitval van het gezichtsveld. In een later stadium kan ook de gezichtsscherpte worden aangetast. U kunt blinde en wazige vlekken gaan zien. Als glaucoom niet wordt behandeld, kan het uiteindelijk zelfs tot blindheid leiden.
Waarom een GDx-scan?
Een GDx-scan is één van de onderzoeken die wordt uitgevoerd om vast te kunnen stellen of bij u sprake is van glaucoom. Met behulp van een GDx-scan meet de oogarts de dikte van de oogzenuw. Naast de GDx-scan worden metingen van de oogdruk gedaan, een gezichtsveldonderzoek en de oogarts inspecteert de oogzenuw (oogspiegelen). Op basis van al deze onderzoeken bepaalt de oogarts of u glaucoom heeft.
Hoe gaat de scan in zijn werk?
U kijkt een aantal keer in een scanner en ziet dan enkele rode lijnen. De scanner voert metingen uit die worden geprint. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten en is pijnloos. Het oog hoeft vooraf niet gedruppeld te worden. Na afloop van het onderzoek bespreekt u met de oogarts de uitslag.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist.
Polikliniek Oogheelkunde: T (076) 595 10 77