Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Handchirurgie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Handchirurgie

De diagnostiek en behandeling van de hand & pols wordt door verschillende specialisten uitgevoerd die onderdeel zijn van het hand-pols expertiseteam.

Inleiding
U ondergaat binnenkort een operatieve ingreep aan de hand/pols. In deze brochure kunt u lezen wat u voorafgaand en tijdens uw opname kunt verwachten. Het is belangrijk dat u deze brochure leest en meeneemt naar het ziekenhuis.

Wat kunt u verwachten?
Het gaat om een ingreep/operatie waarvoor u korte tijd in het ziekenhuis bent. U gaat doorgaans dezelfde dag of de eerste dag na de operatie weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. U mag na de behandeling niet deelnemen aan het verkeer. Niet alleen vanwege de duizeligheid, maar ook om verzekeringstechnische redenen. Zorg er daarom voor dat iemand u naar huis kan brengen.

Voorbereiden op de operatie
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek bespreekt de specialist met u de operatie en de daaraan verbonden verwachtingen en risico's. Op het voorbereidingsplein krijgt u aanvullende informatie over de narcose, en de opname in het ziekenhuis.

  • Gebruikt u bloedverdunners zoals Ascal, Aspirine, Persantin of Plavix? Overleg dan met uw behandelaar. Het kan zijn dat u met de bloedverdunners moet stoppen.
  • Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. U kunt ringen, kettingen, armbanden en horloges het beste thuis laten.
  • Bij hand- en polsoperaties is het nodig dat de nagels kort, schoon en zonder lak-/kunstnagels zijn.
  • Tevens mag u geen wondjes op de hand hebben.
  • Wij vragen u geen bodylotion, crème of make-up te gebruiken op de plaats waar de ingreep uitgevoerd zal worden.

Krachtmeting
Afhankelijk van de ingreep kan het nodig zijn dat er voorafgaand aan de operatie nog een speciale krachtmeting uitgevoerd moet worden. Over het algemeen wordt hiervoor een aparte afspraak ingepland bij de verpleegkundig specialist.
Deze krachtmeting zal dan 1 jaar na de operatie nogmaals herhaald worden.

De opname
U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie. Hoe lang de ingreep duurt is afhankelijk van de ingreep welke uitgevoerd wordt. Dit kan variëren van 15 min tot meerdere uren bij uitgebreidere hand/pols chirurgie.

Weer thuis
Het is belangrijk dat u uw hand hoog houdt. Gebruik hiervoor de mitella. Zo gaat u de zwelling van uw hand en arm zoveel mogelijk tegen. Indien uw gipsverband of een spalk heeft:

  • Tijdens het douchen moet u het gipsverband droog houden.
  • Zolang u gipsverband om u arm heeft, mag u niet sporten of autorijden.
  • Zolang u gipsverband om uw arm heeft, moet u hiermee rust houden. U mag niet zwaar tillen en geen (belastend) huishoudelijk werk doen.

Last van pijn?
Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft, kunt u een pijnstiller innemen. Het beste kunt u 2 tabletten Paracetamol nemen. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep alvast in huis te hebben. Neem geen Aspirine. Aspirine werkt bloedverdunnend en kan een nabloeding veroorzaken. Mogelijk krijgt u een recept voor extra pijnstilling mee.

Poliklinische controles
Na 10-14 dagen volgt soms een controle op de polikliniek. Hierbij wordt de wond gecontroleerd en worden zo nodig de hechtingen verwijderd. Zes tot acht weken na de operatie komt u op controle bij de verpleegkundig specialist of specialist (afhankelijk van de ingreep). Mogelijk wordt er voorafgaand aan dit bezoek een röntgenfoto gemaakt. Afhankelijk van de ingreep en het herstel kan het voorkomen dat hierna meerdere controles volgen.

Fysiotherapie na de operatie
Als u een afneembare spalk heeft gekregen kan eventueel gestart worden met handtherapie bij een fysiotherapeut of ergotherapeut. Belangrijk is om regelmatig zelf goed te oefenen met de hand en de vingers.

Complicaties
Bij elke operatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing en infectie. Het gevoel kan tijdelijk gestoord zijn, waardoor u een doof gevoel kunt ervaren. Andere problemen die kunnen optreden zijn krachtsverlies, pijn, gevoelsverlies, of een combinatie hiervan. Het specifieke, maar ook zeldzame, risico van een hand/ polsoperatie is CRPS (Chronic Regional Pain Syndrome). De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers die optreedt na de operatieve behandeling. Dit kan meestal goed behandeld worden, als dit vroegtijdig herkend wordt.

Resultaten
Een goede verbetering wordt in de meeste gevallen bereikt. Maar hand/pols operaties geven vaak lang zwelling en verminderde kracht.

Contact opnemen
Het is nodig dat u een arts waarschuwt:

  • Als de wond fors gaat bloeden
  • Als de vingers kouder worden en gaan tintelen
  • Als de vingers pijnlijk gespannen aanvoelen
  • Bij toenemende pijn, die niet verminderd bij hooghouden
  • Bij optreden van abnormale zwelling
  • Als u koorts heeft
  • Als het gips te ruim wordt en gaat schuren
  • Bij ongerustheid

Heeft u na uw bezoek aan de specialist nog vragen, bel dan gerust. Wij zijn bereikbaar op:

  • Polikliniek Orthopedie               ​T: (076) 595 30 80     E-mail: vsorthopedie@amphia.nl
  • Polikliniek Plastisch chirurgie   T: (076) 595 2323      E-mail: info@plastischechirurgiebreda.nl
  • Polikliniek (Trauma) Chirurgie   T: (076) 595 3090  
     
  • Afdeling Gipskamer                   T: (076) 595 4069 
  • Handtherapienetwerk breda      www.handtherapienetwerkbreda.com

Meer lezen over het Hand en Pols Expertiseteam bij Amphia?

Ga naar Hand en Pols Expertiseteam

Label