Inleiding
Door de veroudering ontstaan er veranderingen in het gelaat, zoals rimpels en plooien, welke cosmetisch storend kunnen zijn of andere klachten kunnen geven. Middels een facelift worden de gezichtshuid en de onderliggende weefsellagen verplaatst (gelift) om zodoende de zichtbare tekenen van veroudering te doen laten verminderen. Een facelift heeft geen effect op hangende oogleden, rimpels bij het voorhoofd of de fijnere rimpels rond de mond.
De behandeling wordt uitgevoerd door een zeer ervaren Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg met een universitaire vervolgopleiding in de Esthetische Aangezichtschirurgie (Master of Science Esthetische Aangezichtschirurgie). Indien u meer wilt weten over de mogelijkheden dan kunt u via uw huisarts of tandarts een verwijsbrief naar ons laten sturen. U ontvangt dan van ons een afspraak.
Voorbereiding
Neemt u bij het consult een actueel medicatie overzicht van uw apotheek mee, zodat uw arts inzicht heeft in uw geneesmiddelen gebruik. Uw arts zal u informeren indien het noodzakelijk is om uw geneesmiddelen gebruik tijdelijk aan te passen. Indien u rookt, dient u dit minimaal 3 maanden voor de ingreep te staken. Roken geeft, door het vernauwende effect op de bloedvaten, meer kans op verstoorde genezing en complicaties.
Een facelift is een behandeling die in narcose wordt uitgevoerd. Vooraf aan de opname voor de operatie zult u dan ook een bezoek brengen aan het preoperatieve voorbereidingsplein voor de voorbereidende onderzoeken aangaande de narcose.
Mogelijkheden
Het doel van de facelift is het gladder en strakker maken van de hangende huid en onderliggende weefsel in het gelaat, welke door het ouder worden is ontstaan. De natuurlijke lijnen die er in het gelaat zijn door spreken en lachen zullen niet verdwijnen. Veroudering is een natuurlijk proces en de veroudering wordt helaas door een facelift niet gestopt. De elasticiteit van de huid zal geleidelijk aan verminderen door dit verouderingsproces.
De opname
Op de dag van de operatie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis of en wordt u kort voor de daadwerkelijke operatie naar de voorbereidingsruimte van het operatiecomplex gebracht. Daar wordt u verder voorbereid voor de operatie en wordt u naar de operatiekamer gebracht. Daar zal de MKA-chirurg de laatste zaken aangaande de operatie met u doornemen (veilgheidscheck) en wordt u in slaap gebracht door de anesthesioloog.
Tijdens de operatie wordt de huid van de hals en de wangen en de onderliggende weefsellagen over een ruim gebied losgemaakt en gelift richting het oor en jukbeen. Overtollig weefsel wordt verwijderd en alles wordt gehecht met hechtingen en eventueel ook hechtnietjes. Er worden wondvochtdraintjes (slangetjes) achter gelaten en u wordt ingepakt in een uitgebreid wondverband. De dag na de ingreep worden het verband en de draintjes verwijderd. Daarna zult u thuis een facelift verband gaan dragen om de zwelling te beperken.
Na de behandeling
Belangrijke adviezen zijn:
- Koelen met behulp van een coldpack voor de eerste 24 uur kan de zwelling beperken.
- Pijnstilling: paracetamol is vaak al voldoende, bij voorkeur worden er geen zogenaamde NSAID’s (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) gebruikt in verband met de kans op bloeding bij gebruik van deze pijnstillers.
- Rusten: doet u de eerste dagen rustig aan en zorgt u ervoor dat u niet geheel plat gaat liggen (bed omhoog of extra kussens). Dit bevordert de afname van de zwelling.
- Niet in de zon: zonverbranding geeft minder fraaie littekens en de warmte van de zon zorgt ervoor dat de zwelling langer aanhoudt.
- Niet roken: roken vertraagt de wondgenezing en geeft meer kans op complicaties.
Het verloop
De eerste weken na de ingreep is er sprake van zwelling in het gelaat en hals en kan er verkleuring optreden. Er is over het algemeen weinig pijn. Eén tot twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek en zullen de hechtingen/hechtnietjes worden verwijderd. De uiteindelijke littekens zullen op weinig zichtbare locaties komen (in de behaarde hoofdhuid, net voor het oor en om het oorlelletje heen achter het oor. Eventueel komt er ook een klein litteken onder de kin. Het uiteindelijke resultaat van de facelift is pas zichtbaar na enkele weken.
Mogelijke complicaties en risico’s
Bij iedere ingreep en operatie is er het risico op een nabloeding of infectie. Deze risico’s zijn niet anders bij een facelift. Deze risico’s zijn echter beperkt.
Bij een facelift worden de huid en de onderliggende weefsel gelift. Hierdoor kan er een (tijdelijke) verandering optreden in het gevoel van de huid van de wang en oor. Zeer zelden treedt er een kneuzing/beschadiging van een takje van de aangezichtszenuw op, waardoor er een bewegingsbeperking in het gezicht kan optreden. Meestal herstelt zich dit weer volledig of gedeeltelijk. Soms zijn de littekens nog wat stug of zijn er plekken met vochtophoping (oedeem). Dit verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar kan ook behandeld worden door een huidtherapeut.
Kosten
De kosten van een facelift worden in principe niet vergoed door de basisverzekering van uw ziektekostenverzekering. In sommige gevallen kan een facelift toch aangevraagd worden bij de verzekering (bijvoorbeeld na een ongeval of een aangeboren afwijking) Voor de kosten van de facelift is er bij de MKA-chirurgie een door de Nederlandse Zorgautoriteit wettelijk vastgesteld tarief wat vaak gunstiger is dan de tarieven van de gemiddelde esthetische kliniek. De actuele kosten zullen tijdens het eerste consult met u besproken worden.
Bent u ziek of verhinderd?
Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.
Vragen
Bij vragen kunt u kunt contact opnemen met de assistente of uw behandelend specialist.