Wat is een TVS?
Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van uw vinger (tendovaginitis = ontsteking aan de peesschede, stenosans = vernauwing).
Door de ontsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelf vastlopen, waardoor de vinger moet worden geholpen zich te strekken.
De oorzaak van de ontsteking is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.
Wat kunt u verwachten?
Afhankelijk van uw situatie kunnen uw klachten met een injectie of met een operatieve ingreep worden verholpen.
Injectie
Als de hapering niet al te ernstig is, kan met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (corticosteroïden) in de peesschede de ontsteking tot rust worden gebracht.
Voor de operatie
- De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Dit gebeurt in het Behandelcentrum. U mag na de ingreep gelijk naar huis. ·
- Gebruik geen make-up, gezichtscrème of oogcrème op de dag van de behandeling.
- Laat uw sieraden thuis. ·
- U kunt gewoon eten en drinken.
- Stoppen met roken, i.v.m. wondgenezing
Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
Trombose
Om de kans op trombose (ongewenst bloedstolsel in een bloedvat) te verlagen krijgt u in sommige gevallen gedurende en/of na de opname een spuitje met bloedverdunner toegediend die de stolling van het bloed vermindert of vertraagt. Indien dit voor u van toepassing is zal uw behandelend arts dit met u bespreken.
De operatie
Wanneer de verdoving is geplaatst, krijgt u de band voor de bloedleegte aangelegd. U merkt wel dat de specialist u aan het behandelen is.
Via een kleine snede (2 cm) de peesschede in de lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht en verbonden.
De ingreep duurt 10-15 minuten.
Na de operatie
- Na de ingreep kunt u weer naar huis. Door de plaatselijke verdoving kunt u zich na afloop wat duizelig voelen. Houdt de hand hoger van uw hart. Vanwege de aard van de ingreep kunt u niet zelf autorijden. Daarom is het prettig als er iemand met u meekomt die u thuis kan brengen. Hij/zij kan op u wachten in de wachtruimte van het behandelcentrum.
- Ongeveer een half uur tot een uur na de ingreep kan de verdoving uitgewerkt zijn. De verdoving kan ook tot de volgende dag werkzaam zijn. Het is mogelijk dat u last krijgt van napijn. Als u hier veel last van heeft kunt u een pijnstiller innemen. Het beste kunt u een paracetamol nemen. Maximaal 4 keer daags 1000 mg.
- De 3e dag na de ingreep mag u het verband verwijderen. Een kleine pleister is dan voldoende. Als het verband eraf is, mag u ook weer voorzichtig de handen wassen en douchen.
- U krijgt een controle afspraak mee voor over 10-14 dagen op de polikliniek om de hechtingen te verwijderen.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig.
- Soms kan een nabloeding of infectie optreden.
- Als de pijn na de tweede dag toeneemt, is het verstandig om contact met de polikliniek op te nemen.
- In een enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Een zenuwtakje werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van enige weken.
- Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie ontstaan. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen. Wanneer u last krijgt van deze complicatie, dan moet zo snel mogelijk met de behandeling ervan worden begonnen.
Resultaat
Een goede verbetering wordt in alle gevallen bereikt. In het algemeen is het mogelijk dat de haperende vinger volledig is gecorrigeerd.
Vragen?
Heeft u na uw bezoek aan de specialist nog vragen, wij zijn bereikbaar op:
- Polikliniek Orthopedie T: (076) 595 30 80 E-mail: vsorthopedie@amphia.nl
- Polikliniek Plastisch chirurgie T: (076) 595 2323 E-mail: info@plastischechirurgiebreda.nl
- Polikliniek (Trauma) Chirurgie T: (076) 595 3090
- Afdeling Gipskamer T: (076) 595 4069
- Handtherapie netwerk Breda www.handtherapienetwerkbreda.com