Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw longen en uw buik. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto's gemaakt met een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om afwijkingen in de longen en/of de buik op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.
CT-onderzoek
Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van speciale röntgenapparatuur. Met behulp van röntgenstralen meet de scanner de te onderzoeken lichaamsdelen.
De informatie van alle gemaakte opnamen wordt door de computer verwerkt en omgezet in foto's.
Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel met uw armen langs uw hoofd. De tafel wordt door de ronde opening van de CT-scanner geschoven, tot aan de plaats die onderzocht wordt. De radiodiagnostisch laborant vraagt u vervolgens om de adem in te houden.
Voorbereiding
Thuis
De voorbereiding van het onderzoek gebeurt thuis. U kunt een licht ontbijt nemen. Vindt het onderzoek 's middags plaats? Dan mag u naast een licht ontbijt ook een lichte lunch gebruiken.
Eén uur voor het onderzoek start u met het drinken van een liter water (zonder koolzuur). Het water moet u in 45 minuten opdrinken. Dit betekent dat u iedere 7 à 8 minuten een beker water drinkt. U mag tussentijds gewoon naar het toilet gaan om te plassen. Het water maakt de maag en darmen goed zichtbaar op de foto.
Op de afdeling Radiologie
U krijgt nét voordat het onderzoek begint nog een beker water. Als het nodig is, dan prikt de laborant een infuus (dun slangetje) in een ader van de arm of hand. Via het infuus wordt er tijdens het onderzoek contrastvloeistof via de bloedvaten toegediend.
De totale duur van het onderzoek is ongeveer 15 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten. U mag gewoon naar het toilet. Is bij u contrastvloeistof toegediend via de bloedvaten, drink dan na het onderzoek veel water. De contrastvloeistof verdwijnt dan weer zo snel mogelijk uit het lichaam.
- Bent u mogelijk zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
- Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
Belangrijk
- Volgt u tijdens het onderzoek de ademinstructies zo goed mogelijk op.
- Bij dit onderzoek voelt u het aanprikken van de ader.
- Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbij gaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
Toediening van het contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is soms bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit bloedonderzoek aan.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.