Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van het hart. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden er röntgenfoto's gemaakt met behulp van een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om mogelijke afwijkingen op te sporen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit, onder verantwoordelijkheid van een radioloog.
CT-onderzoek
Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt. Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven.
Er ontstaat een driedimensionaal beeld van de organen, botten en weefsels van het te scannen gebied/lichaamsdeel.
Voorbereiding
Op de dag van het onderzoek mag u lichte maaltijden gebruiken. Heldere dranken (water, appelsap, enzovoorts) mag u gewoon drinken. Drinkt u geen koffie, thee of koolzuurhoudende dranken. Neem gewoon uw medicijnen in.
Het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de röntgenafdeling. Wij verzoeken u om ongeveer 15 minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig te zijn. Dit is om ervoor te zorgen dat we rustig aan het onderzoek kunnen beginnen en om de hartslag te verlagen.
Afhankelijk van uw hartslag krijgt u van uw cardioloog medicijnen (bètablokkers) voorgeschreven. Deze medicijnen kunt u op recept afhalen bij de apotheek. Tijdens het onderzoek wordt er ook nog naar uw hartslag gekeken en afhankelijk daarvan kan het zo zijn dat er (ook nog) bètablokkers via een infuus worden toegediend.
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om u gedeeltelijk uit te kleden en op de onderzoekstafel plaats te nemen. U ligt op de rug met de armen omhoog langs het hoofd.
Om uw hartritme te volgen plaatsen we stickers op uw borst. Deze zijn verbonden met het ECG-apparaat. De radiodiagnostisch laborant vertelt u hoe het onderzoek verdergaat en oefent met u de ademhalingsinstructies. Het is belangrijk dat u tijdens het scannen 10 seconden lang uw adem inhoudt en helemaal stil blijft liggen. Om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van de bloedvaten krijgt u een tabletje Isordil onder de tong. Dit tabletje zorgt ervoor dat de bloedvaten wat verwijd worden en zo mooi afgebeeld kunnen worden.
De totale duur van het onderzoek ligt tussen de 15 en 30 minuten.
Met contrastvloeistof
U krijgt bij dit onderzoek meestal contrastvloeistof toegediend. Dit gebeurt door middel van een injectie in de arm. De vloeistof maakt de bloedvaten goed zichtbaar op de foto's. Meer informatie over de toediening van een contrastmiddel, kunt u nalezen in de folder Informatie over contrastmiddel. Klik hier om de folder te openen.
De tafel wordt door de ronde opening van de CT-scanner geschoven. De radiodiagnostisch laborant maakt eerst een aantal proefscans om de apparatuur goed in te stellen. Dit geeft u de gelegenheid om alvast te wennen aan de ademhalingsinstructies. Probeert u zich zoveel mogelijk te ontspannen.
Soms is contrastvloeistof niet nodig, wanneer dit het geval is en u hier vragen over heeft verwijzen wij u graag door naar de Polikliniek Cardiologie. U kunt uw vragen ook stellen aan uw behandelend arts.
Na het onderzoek
- Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
- Als u contrastvloeistof heeft gekregen, raden wij u aan veel water te drinken. De vloeistof gaat dan weer snel weg uit het lichaam.
LET OP!
- Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan uitgesteld.
- Als u overgevoelig bent voor geneesmiddelen of jodium, vertel dit dan voor het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant.
- Niet alle informatie in deze folder is voor u van toepassing tijdens het onderzoek.
Belangrijk
- De meeste mensen vinden dit onderzoek niet pijnlijk of vervelend. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil blijft liggen.
- Volgt u de ademinstructies zo goed mogelijk op.
- Tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof kunt u een warm gevoel krijgen. Ook kunt u het idee hebben dat u aan het plassen bent. Dit is in werkelijkheid niet het geval.
- In zeldzame gevallen kan het gebruikte contrastmiddel een allergische reactie opwekken. Helaas is dit niet van tevoren te voorspellen. Vrijwel altijd is er dan sprake van een onschuldige reactie die snel weer voorbijgaat. In zéér zeldzame gevallen is een allergische reactie ernstiger en is behandeling noodzakelijk.
- Toediening van contrastmiddel kan het functioneren van uw nieren beïnvloeden. Daarom is voorafgaand aan de CT-scan bloedonderzoek nodig om uw nierfunctie vast te stellen. Uw behandelend arts vraagt dit onderzoek aan.
Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86.
Bent u verhinderd?
Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.