Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort extra onderzoeken of een behandeling aan één of beide borsten. Dit is besproken met uw behandelend arts. Voorafgaand aan deze ingreep dient er nog een onderzoek, op de afdeling Radiologie, verricht te worden. Dit onderzoek heet een ‘mammalokalisatie’. Hierbij wordt de precieze plaats van de afwijking in uw borst met behulp van het echo apparaat gemarkeerd door middel van een kleine markering van ongeveer 3 mm.
De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door meerdere radiodiagnostisch laboranten.
Inbrengen marker
Mammalokalisatie kan om meerdere redenen nodig zijn:
- De afwijking in uw borst is niet of slecht te voelen.
- Het is nodig om u te behandelen met chemotherapie, voordat u wordt geopereerd. Door de chemotherapie kan de afwijking zo ver slinken dat deze niet meer of slecht te voelen is.
- Men wil een locatie in de borst markeren na een punctie.
Het markeren gebeurt door een marker in te brengen op de plaats van de afwijking in de borst. Dit is een heel klein stukje titanium ter grootte van een potloodpuntje. U kunt deze markering niet zien of voelen wanneer dit in de borst is geplaatst.
Voorbereiding & onderzoek
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.
Het onderzoek
U ligt op uw rug op de onderzoekstafel. De radioloog brengt gel aan op de borst en bepaalt met behulp van geluidsgolven (echografie) de plaats van de afwijking en de positie voor de naald. Hierna wordt de huid schoongemaakt en verdoofd. De radioloog brengt vervolgens een klein sneetje aan en brengt de kleine markering via de naald in. Tenslotte worden twee controlefoto’s gemaakt met het mammografie apparaat om te beoordelen of de markering goed is geplaatst.
In totaal duurt het onderzoek ongeveer 45 minuten. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. U kunt na het onderzoek gewoon naar huis.
Na het onderzoek
Ondanks dat de insteekplaats wordt verdoofd, kan het onderzoek toch pijnlijk zijn. Wij raden u aan om na het onderzoek de arm en borst te ontzien. U kunt paracetamol nemen als u dat nodig vindt. Het is mogelijk dat na de mammalokalisatie een bloeduitstorting of een infectie optreedt op de plaats waar de markering is ingebracht. Het is daarom belangrijk om bij toenemende roodheid of zwelling van de borst, als u koorts krijgt of hevige pijnklachten, contact op te nemen met uw behandelend arts of de mammacare verpleegkundige.
Belangrijk
- Draag bij voorkeur bovenkleding die u makkelijk aan- en uit kunt trekken.
- Gebruik vanaf de avond voor het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.
- Wij raden u aan om niet alleen te komen, zodat iemand u naar huis kan begeleiden. Autorijden kan na het onderzoek voor u vervelend zijn.
Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86.
Bent u verhinderd?
Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.