Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Infiltratie van een gewricht
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Infiltratie van een gewricht

Waarom deze behandeling?
U krijgt binnenkort een behandeling van één van uw gewrichten (infiltratie). Dit is besproken met uw behandelend arts. Deze behandeling verrichten we om klachten aan het gewricht te verhelpen zonder dat u daarvoor een operatie hoeft te ondergaan. De radioloog voert de infiltratie uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

De behandeling
De radiodiagnostisch laborant vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. Tijdens de infiltratie ligt u op een onderzoekstafel. Eerst wordt de huid ontsmet. Daarna bepaalt de radioloog de plaats waar de medicatie in het gewricht moet worden toegediend. Dit doet hij met behulp van een röntgenapparaat of echoapparaat. Via een naaldje spuit hij de vloeibare medicatie in het gewricht. Meestal bestaat de medicatie uit een mengsel van een pijnstiller (bupivacaine) en een ontstekingsremmer (kenacort)

De behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Na de behandeling

  • Na afloop van de infiltratie voelt het gewricht wat stijf en opgeblazen aan. Dit gaat echter snel weer over. 
  • De pijnstiller bupivacaine werkt ongeveer acht uur. De ontstekingsremmer kenacort begint pas na twee dagen te werken. Dit betekent dat u op de eerste dag na de behandeling nog klachten kunt hebben. Na twee dagen neemt de pijn af. De werking van de ontstekingsremmer houdt maximaal drie maanden aan. Keren de klachten binnen drie maanden na de behandeling terug, meld u dit dan op een vervolgafspraak bij uw behandelend arts.

Belangrijk

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt de behandeling dan mogelijk uitgesteld.
  • Geeft u momenteel borstvoeding? Neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. U krijgt dan een ander ontstekingsremmer toegediend tijdens het onderzoek.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor de behandeling aan de radiodiagnostisch laborant.
  • De toediening van kenacort beïnvloedt de werking van een vaccin (bijvoorbeeld griepprik). Om deze reden mag de infiltratiebehandeling en een vaccinatie niet binnen een week van elkaar plaatsvinden.
  • Als u diabetes heeft, kan de infiltratiebehandeling leiden tot een tijdelijke hyperglycemie. Het advies is om de eerste twee dagen na de infiltratiebehandeling de glucosespiegels wat vaker te controleren en eventueel de dosis insuline tijdelijk te verhogen.

Voorbereiding
Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor dit onderzoek.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemenmet onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label