U krijgt binnenkort een punctie van uw borst(en). Dit is besproken met uw behandelend arts. Deze punctie wordt gedaan om tot een betere diagnose te komen. Bij de borstpunctie wordt weefsel (lichaamscellen) met een naald uit de afwijking in de borst opgezogen. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiologisch assistent.
Wat is een punctie?
Bij een punctie worden vocht of kleine stukjes weefsel uit het lichaam gehaald. De radioloog doet dit met behulp van een holle naald. Dit onderzoek wordt met behulp van een echo-apparaat uitgevoerd. De radioloog laat het verzamelde vocht of weefsel vervolgens onderzoeken in het pathologisch-anatomisch laboratorium van Amphia.
Het onderzoek
U mag uw eigen kleren aanhouden. Het onderzoek vindt plaats in een liggende houding. De radioloog maakt eerst opnames om de plaats te bepalen waar hij moet prikken. Dit doet hij met behulp van een echo-apparaat. Hij ontsmet en verdooft de huid ter hoogte van deze plek. Het ontsmetten kan koud aanvoelen en bij het verdoven voelt u een prik. De radioloog neemt vervolgens met een speciale naald wat weefsel of vocht weg. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Het wondje wordt tot slot afgedekt met een hechtpleister.
Het onderzoek duurt, inclusief voorbereidingen, ongeveer twintig minuten. Het vocht of het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
Na het onderzoek
LET OP!
- Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
- Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
Belangrijk
- Bloedstollingsonderzoek
Een punctie of biopsie is alleen mogelijk als u onlangs een bloedstollingsonderzoek heeft gehad. Uw behandelend arts vraagt dit voor u aan. - Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
Voorbereiding
Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor dit onderzoek.
Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.