U krijgt binnenkort een MRI-onderzoek van de prostaat. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt uitgevoerd om afwijkingen in de prostaat aan te tonen of uit te sluiten. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit onder verantwoordelijkheid van een radioloog.
Wat is een MRI van de prostaat?
MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI maken we met behulp van een sterk magneetveld en radiopulsen beelden van de prostaat. Het weefsel in het lichaam reageert hier tijdelijk op door een signaal af te geven.
Een spoel/antenne vangt deze signalen op en zet dit om in beelden.
Voorbereiding
- Wilt u zo vriendelijk zijn de MRI-vragenlijst goed door te lezen en in te vullen? Klik hier voor de MRI-vragenlijst. Neem deze mee op de dag van het onderzoek.
- Het is ook mogelijk om via “mijn Amphia” een vragenlijst voor de MRI in te vullen. Dit kan vanaf 21 dagen voor het MRI-onderzoek. Als u dit heeft gedaan hoeft u geen papieren vragenlijst mee te nemen.
- De laborant zal aan u vragen om vlak voor het onderzoek even naar het toilet te gaan. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de blaas zo leeg mogelijk is als we aan het onderzoek gaan beginnen.
- Als u er moeite mee heeft om in een nauwe ruimte te liggen, meld dit dan voorafgaand aan het onderzoek. Wij houden hier dan zoveel mogelijk rekening mee.
- Voor dit onderzoek geldt verder geen specifieke voorbereiding.
Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om zich voor dit onderzoek uit te kleden. U mag een pyjama of joggingbroek zonder ritsen/ knoopjes of ringetjes en shirt zonder metaal meebrengen om aan te trekken. U krijgt oordopjes in en een koptelefoon op. U ligt op uw rug op een onderzoekstafel die tijdens het onderzoek in een tunnel wordt geschoven.
Via een infuus in de arm krijgt u een middel (Buscopan) dat uw darmbeweging tijdelijk vermindert en darmkrampen tegengaat. In sommige gevallen is het mogelijk dat u ook contrastmiddel krijgt toegediend, dit gaat dan via hetzelfde infuus.
Tijdens het onderzoek hoort u een sterk kloppend en/of brommend geluid. Om u wat afleiding te bieden, mag u naar muziek luisteren. U mag hiervoor een radiozender uitkiezen. Tijdens het onderzoek kunt u een belletje gebruiken om contact op te nemen met de radiodiagnostisch laborant.
Om de signalen van uw lichaam op te vangen, krijgt u een spoel/ antenne over uw buik. Voor een goed verloop van het onderzoek is het belangrijk dat u stil blijft liggen.
Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden gewoon voortzetten.
Belangrijk
- Vanwege het sterke magneetveld worden patiënten met een pacemaker of ICD alleen gescand als deze voor MRI is goedgekeurd. Meer informatie hierover leest u in onze folder MRI met pacemaker of ICD.
- Het magneetveld beschadigt of trekt een aantal zaken aan. Laat daarom creditcards, bank- en giropassen, horloges, mobiel, piercings, sleutels, haarspeldjes, gehoorapparaten en sieraden in de kleedkamer achter. Uw kleedkamer kan afgesloten worden.
- Meld het als u metalen voorwerpen in uw lichaam heeft zoals vaatclips, schroeven, plaatjes, heuppennen, gewrichtsprothesen, kogels en ijzerfragmenten.
- Meld het ook als u in uw werk veel met metaalsplinters in aanraking komt.
- Indien u een pruik draagt, kunt u een andere hoofdbedekking ter vervanging mee nemen.
- Het is beter als u geen make-up draagt. In de meeste make-up soorten wordt metaal gebruikt. Dit metaal beïnvloedt de beeldkwaliteit.
- Draagt u een glucose meter/ glucose sensor pleister (bv. Freestyle Libre)? Zo ja, dan dient deze verwijderd te worden. U kunt bij het maken van de afspraak aangeven, wanneer de pleister gewisseld moet worden. Wij proberen daar rekening mee te houden.
- Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.
- Een magnetisch klikgebit dient áltijd verwijderd te worden. Vullingen en/of kronen, niet-verwijderbare onderdelen van een beugel en gouden (trouw) ringen die niet af kunnen, zijn geen bezwaar.
- Tijdens het onderzoek krijgt u het middel Buscopan toegediend. Een bijwerking van dit medicijn is wazig zien. Meestal is dit in 1 uur weer voorbij. Neem daarom een begeleider mee die u naar huis kan brengen.
Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.
Vul de vragenlijst in
Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.
Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.