Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Onderzoek van een gewricht met MRI of CT arthrografie
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Onderzoek van een gewricht met MRI of CT arthrografie

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een onderzoek van één van uw gewrichten (schouder, heup, enkel of elleboog). Dit is besproken met uw behandelend arts en heet arthrografie. We verrichten dit onderzoek om afwijkingen in het gewricht op te sporen of uit te sluiten. Een radioloog voert het onderzoek uit. Deze arts wordt geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant of een radiologisch assistent.

Wat is een onderzoek van een gewricht?
Bij dit onderzoek worden er foto's gemaakt van het gewricht. Om het gewricht zichtbaar te maken, maken we gebruik van een contrastvloeistof en in sommige gevallen van lucht.

Het onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee delen. Allereerst heeft u een onderzoek op de echografie kamer. De radiodiagnostisch laborant of radiologisch assistent vraagt u het te onderzoeken lichaamsdeel te ontbloten. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. We beginnen met het desinfecteren van de huid. Daarna bepaalt de radioloog met behulp van echografie (geluidsgolven) de plaats in het gewricht, waar het contrastmiddel en de lucht wordt ingespoten. Hierdoor is het gewricht goed zichtbaar op de foto's die straks worden gemaakt met behulp van CT of MRI. De radioloog verwijdert de naald en u krijgt een pleister. Vervolgens wordt u naar de wachtruimte van de CT of de MRI gebracht. Het tweede deel van het onderzoek wordt met behulp van CT of MRI uitgevoerd. Voor meer informatie over het MRI onderzoek, verwijzen we u naar de folder "MRI onderzoek". De daarin opgenomen vragenlijst dient u ook in te vullen en mee te brengen op de dag van het onderzoek. Mocht u voor een CT onderzoek gaan, vind u meer informatie in de "CT onderzoek" folder.

Gemiddeld duurt het arthrogram ongeveer 15 minuten. Een aansluitend MRI onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een CT onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek voelt het gewricht wat stijf en opgeblazen aan. Dit gaat snel weer over. U mag uw dagelijkse bezigheden weer hervatten, maar raden u aan geen auto te rijden. Belast het gewricht geleidelijk en ga bijvoorbeeld niet meteen sporten.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, wilt u dan contact opnemen met de afdeling Radiologie?In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemenn met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Vul de vragenlijst in

Om u zo snel en veilig mogelijk te helpen vragen wij u om een vragenlijst in te vullen voor uw MRI onderzoek. U vult de vragenlijst digitaal in via mijnAmphia.

Heeft u geen mijnAmphia? U kunt de vragenlijst ook zelf printen. Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Ga naar MRI vragenlijst

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label