Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Punctie of biopsie onder echo of CT geleide
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Punctie of biopsie onder echo of CT geleide

U krijgt binnenkort een punctie of biopsie. Dit is besproken met uw behandelend arts. Een punctie of biopsie wordt gedaan om tot een betere diagnose te komen. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant of een radiologisch assistent.

Wat is een punctie of biopsie?
Bij een punctie of biopsie worden vocht of kleine stukjes weefsel uit het lichaam gehaald. De radioloog doet dit met behulp van een holle naald. Dit onderzoek kan zowel met behulp van een echo-apparaat als met behulp van een CT-scan worden uitgevoerd. De keuze hangt af van de plaats die onderzocht moet worden. De radioloog laat het verzamelde vocht of weefsel vervolgens onderzoeken in het laboratorium van Amphia.

Het onderzoek
Voor dit onderzoek wordt u soms opgenomen in het ziekenhuis. Dit kan zijn op een verpleegafdeling of op de afdeling voor dagbehandeling. Uw behandelend arts regelt de opname.

De radiodiagnostisch laborant of radiologisch assistent vraagt u om op de onderzoekstafel plaats te nemen en de nodige kledingstukken uit te trekken. U ligt in een bepaalde houding, afhankelijk van de plaats die aangeprikt moet worden. De radioloog maakt eerst opnames om de plaats te bepalen waar hij moet prikken. Dit doet hij met behulp van een echo-apparaat of een CT-scan. Hij ontsmet en verdooft de huid ter hoogte van deze plaats. Het ontsmetten kan koud aanvoelen en bij het verdoven voelt u een prik. De radioloog neemt vervolgens met een speciale naald wat weefsel of vocht weg. Het wondje wordt tot slot afgedekt met een pleister.

Het onderzoek duurt, inclusief voorbereidingen, ongeveer twintig tot veertig minuten. Het vocht of het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Na het onderzoek
Afhankelijk van de plaats van de punctie of biopsie dient u na het onderzoek een paar uur op uw zij te liggen. De radioloog zal u hierover informeren, indien dit voor u van toepassing is. Als u bent opgenomen, dan gaat u na het onderzoek weer terug naar de afdeling. Hier blijft u in de regel enkele uren ter observatie. Daarna mag u weer naar huis. U wordt geadviseerd om onder begeleiding naar huis te gaan.

Bent u niet opgenomen, dan beslist de radioloog wanneer u naar huis kunt gaan. Het kan zijn dat u nog even op de afdeling Radiologie moet blijven.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neem dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of jodium, vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant.
Bloedstollingsonderzoek
Uw behandelend arts bepaalt of bloedstollingsonderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, noodzakelijk is. Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is soms opname in het ziekenhuis noodzakelijk. Uw behandelend arts regelt de opname als dit voor u van toepassing is.

0 Opname ziekenhuis
Dit kan zijn op een verpleegafdeling of op de afdeling dagbehandeling. U krijgt via de afdeling Opname bericht waar en hoe laat u in het ziekenhuis wordt verwacht. De verpleegkundige brengt u vervolgens met bed naar de afdeling Radiologie.
0 Geen opname ziekenhuis
0 Krijgt u een punctie of biopsie in de buik?
Dan mag u eventueel een licht ontbijt gebruiken en twee uur van tevoren niets meer eten of drinken.

Voor de overige puncties of biopsies is geen voorbereiding nodig.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer lezen over radiologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie
Een punctie of biopsie wordt gedaan om tot een betere diagnose te komen. Vocht of kleine stukjes weefsel worden uit het lichaam gehaald. De radioloog doet dit met behulp van een holle naald.

Label