In verband met naadcontrole/anastomose bij stomadrager
U krijgt binnenkort een onderzoek van het laatste deel van de dikke darm. Dit is besproken met uw behandelend arts. Het onderzoek wordt verricht om de aangelegde naad, de anastomose, te controleren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radioloog. Deze arts wordt geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.
Het onderzoek
Bij dit onderzoek worden er met behulp van een röntgenapparaat foto's gemaakt van uw dikke darm. Om de dikke darm zichtbaar te maken wordt er gebruik gemaakt van een dunne contrastvloeistof. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
De radiodiagnostisch laborant vraagt u om uw onderlichaam te ontbloten. U krijgt een speciale broek om aan te trekken. Tijdens het onderzoek ligt u op een kantelbare onderzoekstafel. De radioloog of radiodiagnostisch laborant vraagt u om op uw linkerzij te gaan liggen en brengt via de anus een slangetje (canule) in de endeldarm.
Het inbrengen van de canule is soms wat vervelend, maar tijdens het onderzoek heeft u er niet veel last van. Door de canule loopt de dunne contrastvloeistof in de dikke darm. U kunt aandrang krijgen om de vloeistof uit te persen, maar het is belangrijk dat u probeert alles goed op te houden.
De radioloog vraagt u enkele malen om van houding te veranderen zodat hij de darmen in verschillende posities kan zien. U moet dan op uw rug, uw buik en uw zij draaien. Dit kan lastig zijn omdat uw bewegingsvrijheid enigszins beperkt is door de ingebrachte canule.
Als het onderzoek klaar is, verwijdert de radioloog of de radiodiagnostisch laborant de canule. Daarna kunt u zich opfrissen en zich weer aankleden. U krijgt van ons een inlegverband om een restje vloeistof na het onderzoek op te kunnen vangen. U kunt ook zelf een inlegverband meebrengen als u dat prettiger vindt.
Niet pijnlijk
Dit onderzoek lijkt vervelend, maar valt meestal erg mee. Het is niet pijnlijk. Tijdens en na het onderzoek kunt u wat lichte buikkrampen krijgen. Na het onderzoek verdwijnen deze krampen snel.
Na het onderzoek
De contrastvloeistof die bij u is ingebracht, heeft meestal geen bijwerkingen.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig, u mag ook gewoon eten en drinken.
Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.