Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Röntgenonderzoek van de blaas en urinewegen

Mictie-cystografie

Waarom dit onderzoek?
U krijgt binnenkort een onderzoek van de blaas en urinewegen. Dit is besproken met uw behandelend arts. Dit onderzoek wordt verricht om mogelijke afwijkingen aan de blaas en/of urinewegen op te sporen. De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.

Wat is een mictie-cystografie?
Bij dit onderzoek worden er met behulp van een röntgenapparaat foto's gemaakt van uw blaas en urinewegen. Om de blaas en urinewegen zichtbaar te maken, gebruiken we een contrastvloeistof.

Het onderzoek
De radiodiagnostisch laborant vraag u om uw onderlichaam te ontbloten. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het onderzoek begint met het schoonmaken van de uitgang van de urinebuis met water. Vervolgens wordt er een dun slangetje in de urinebuis gebracht. Dit slangetje sluiten we aan op een fles met contrastvloeistof. Deze vloeistof loopt via het slangetje de blaas in. Als de blaas gevuld is, wordt het slangetje verwijderd.

De radioloog vraagt u om een beetje contrastvloeistof uit te plassen. Tijdens het plassen maakt hij foto's. Op deze foto's is de weg die de urine volgt goed zichtbaar. Wat u uitplast is overigens geen urine, maar contrastvloeistof. U krijgt een bakje of urinaal om deze vloeistof op te vangen. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Na het onderzoek
Het kan zijn dat u tot enkele uren na het onderzoek een wat branderig gevoel houdt. Ook kan het plassen een beetje pijnlijk zijn.

LET OP!

  • Bent u (mogelijk) zwanger, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met uw behandelend arts wordt het onderzoek dan mogelijk uitgesteld.
  • Het inbrengen van het slangetje kan bij mannen wat gevoelig zijn. Probeert u zich zoveel mogelijk te ontspannen.

Voorbereiding
Voor dit onderzoek geldt geen speciale voorbereiding.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label