Inleiding
U bent doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor de behandeling van een cyste, of seroom (vochtcollectie). Dit is besproken met uw behandelend arts. Tijdens deze behandeling wordt met behulp van echografie medicatie (alcohol) toegediend. Hierdoor zal de cyste/seroom samen vallen en verdwijnt de cyste/seroom. De radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door een radiodiagnostisch laborant.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De radioloog bepaalt met echografie de plaats van de cyste of het seroom. Wanneer de precieze plaats bekend is, wordt de huid gedesinfecteerd en bedekt met een steriele doek. Vervolgens wordt de huid plaatselijk met een injectie verdoofd, daarna wordt de cyste of het seroom aangeprikt. Er wordt een tijdelijke drain ingebracht. Via de drain wordt de cyste leeggezogen en daarna gevuld met alcohol. Als de alcohol is ingebracht, moet dit (afhankelijk van de grootte van de cyste/seroom) inwerken. Daarna wordt de cyste opnieuw leeg gezogen. Het inspuiten en leegzuigen kan eventueel herhaald worden.
- Als bij u een cyste in uw schildklier wordt behandeld, is het belangrijk dat u tijdens de procedure zo min mogelijk praat en slikt.
- Wanneer de behandeling klaar is, wordt de drain verwijderd en een pleister op het prikgaatje geplakt.
- Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Voorbereiding
Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor dit onderzoek.
Na het onderzoek
Na de behandeling kunt u gewoon eten en drinken.
Wij adviseren 48 uur na de behandeling rustig aan te doen, niet te sporten en niet te tillen
Pijn
Een aantal dagen kan de prikplaats nog pijnlijk zijn. Voor de pijn kunt u eventueel Paracetamol innemen, maximaal 4x 1000mg per dag.
Blauwe plek
Op de prikplaats kan een kleine blauwe plek ontstaan. Dat is normaal.
Pleister
De pleister of het drukverband mag u na 24 uur verwijderen.
Belangrijk!
Bij een grote bloeduitstorting, ernstige pijn, koorts of als u zich niet goed voelt en het vermoeden heeft dat dit met de behandeling te maken heeft, neemt u contact op met de afdeling radiologie.
Na het onderzoek mag u de gehele dag geen auto meer rijden. Regel dus vervoer naar huis!
De behandeling kan beter niet gedaan worden als (de kans bestaat dat) u zwanger bent.
Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.
Locaties
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.