Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Weefselonderzoek van de borst (vacuum biopsie)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Weefselonderzoek van de borst (vacuum biopsie)

Binnenkort krijgt u een weefselonderzoek van de borst. Dit heeft u besproken met uw behandelend arts. Er is een afwijking in uw borst geconstateerd. Om te weten of het om een goed- of kwaadaardige afwijking gaat, moet deze nader worden onderzocht. Hiervoor is het nodig om een aantal stukjes weefsel (biopten) weg te nemen. Deze worden in ons laboratorium onderzocht. Een radioloog voert het onderzoek uit, geassisteerd door meerdere radiodiagnostische laboranten.

Het onderzoek
Het gaat om een afwijking die niet te voelen is of die niet met echo te zien is. De biopsie wordt met een speciaal röntgen- apparaat gedaan (vacuum assisted biopsy).

Hoe doen we dit onderzoek?
Voor dit onderzoek ontbloot u uw bovenlichaam. U krijgt een jasje aan, dat aan de voorzijde te openen is. Er moet van tevoren een zijdelingse foto zijn gemaakt. Als dit nog niet is gedaan, doen wij dit somsnog vlak voor het onderzoek.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw buik op een speciale onderzoekstafel, met de borst in een uitsparing. De radiodiagnostisch laborante en radioloog werken onder de tafel. De tafel gaat omhoog om meer ruimte te krijgen. Alle benodigdheden liggen al klaar op een speciaal tafeltje. Een collega blijft tijdens het onderzoek bij u staan.

De borst wordt tussen twee platen geklemd, zodat tijdens het onderzoek de borst niet kan verschuiven. Nadat we enkele foto’s hebben gemaakt en het gebied goed in beeld is gebracht, maken we de huid plaatselijk schoon en wordt de huid verdoofd. Hierna wordt er een klein sneetje in de huid gemaakt en wordt de speciale naald ingebracht in het gebied met de mogelijke aandoening. U hoort hierbij een harde klik.

Hoeveel biopten worden afgenomen, is verschillend. Het nemen van de biopten kan een wat trekkend gevoel geven in de borst. Tijdens het nemen van de biopten wordt er van de biopten een foto gemaakt. Als daaruit blijkt dat er voldoende weefsel is weggenomen, is het onderzoek klaar. Tot slot wordt er een markering geplaatst, op de plaats in de borst waar het weefsel is weggenomen. Als er een markering is geplaatst, krijgt u nog een afspraak mee voor controle röntgenfoto’s (mammografie). Deze afspraak is meestal op de dag dat u voor de uitslag komt. Dit is om te kijken of de markering te zien is en de biopsieplaats te herkennen is.

Hoe lang duurt het onderzoek?
In totaal duurt het onderzoek ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek
Na het onderzoek wordt om beide borsten een drukverband aangelegd. Dit doen we om de kans op een bloeduitstorting zo klein mogelijk te houden. Op de plaats van de verdoving krijgt u hechtpleisters en een verbandrolletje. Het verbandrolletje voorkomt eventuele nabloeding. De pleisters mag u pas na drie dagen verwijderen. Wanneer u toch bloedverlies heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende hulp van het Amphia: (076) 595 4047. U meldt dan dat u een vacuümbiopsie heeft gehad op de afdeling Radiologie.

We adviseren u om na het onderzoek tot aan de volgende ochtend rustig aan te doen en niet zwaar te tillen. Ook kunt u het beste een stevige bh te dragen. Leg een verbandrolletje tegen de wond om een eventuele nabloeding te voorkomen. De radiodiagnostisch laborant geeft u een nazorgformulier mee waarin alles nog eens wordt uitgelegd.

Voorbereiding

  • Gebruik vanaf de avond voor het onderzoek geen bodylotion of talkpoeder op uw bovenlichaam.
  • Wij raden u aan om niet alleen te komen, zodat iemand u naar huis kan begeleiden. Autorijden kan na het onderzoek voor u vervelend zijn.
  • Draag bij voorkeur bovenkleding die u makkelijk aan- en uit kunt trekken en neem een stevige BH mee voor na het onderzoek.

Belangrijk
Bloedstollingsonderzoek

  • Uw behandelend arts bepaalt of bloedstollingsonderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, noodzakelijk is.
  • Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/ zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.
  • Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten.

Uitslag
U krijgt op de vervolgafspraak met uw behandelend arts de uitslag van het onderzoek.

Vragen?
Wij helpen u graag. U kunt contact opnemen met onze afdeling via (076) 595 10 86. Bent u verhinderd? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan de afdeling Radiologie? Wij kunnen uw plaats dan voor een andere patiënt gebruiken.

Locatie
De afdeling Radiologie is gevestigd op meerdere locaties. Kijk voor de juiste locatie op uw afspraakbevestiging.

Meer weten over Radiologie in Amphia?

Ga naar afdeling Radiologie

Label