Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Limited Joint Mobility (LJM)
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Limited Joint Mobility (LJM)

Wat is Limited Joint Mobility?
Limited Joint Mobility (LJM) is een complicatie bij diabetes, waarbij sprake is van gewrichtsproblemen. Oftewel: beperkte beweeglijkheid van de gewrichten door een teveel aan dik en stug bindweefsel rondom deze gewrichten. LJM treedt vaak op in combinatie met complicaties van bijvoorbeeld de ogen, nieren of bloedvaten. Mogelijke oorzaak van deze aandoening is een verminderde doorbloeding van het weefsel en vasthechting van glucose (suiker) aan delen van eiwitten. Dit tast de functie en structuur van bindweefsel aan.

Klachten
De klachten komen vooral voor in de handen, schouders, heupen en voeten.

  • Verdikking van de huid rond de gewrichten; de huid ziet er wasachtig uit;
  • gewrichten kunnen pijnlijk en gezwollen zijn;
  • verstijven van pezen. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld de vingers niet meer goed strekken. U kunt dit testen met de zogeheten ‘prayer’s sign’ ofwel ‘het bidteken’. Plaats de handpalmen en vingers in een bidteken. Ontstaan er openingen tussen vingers en polsen, dan is de test positief;
  • verstijven van gewrichtskapsels. Dit zijn de omhulsels van de gewrichten. Hierdoor kunt u bepaalde bewegingen met het gewricht niet meer maken. Een bekend voorbeeld hiervan is de ‘frozen shoulder’;
  • beschadiging van het bot door een infectie of ontsteking. Hierdoor kunnen eventueel vergroeiingen van het gewricht plaatsvinden (komt zelden voor);
  • gevoelloze zenuwen ten gevolge van een beknelling of neuropathie (= het niet goed functioneren van een of meerdere zenuwen).

Behandeling
De behandeling bij LJM bestaat uit:

  • Zorgen voor een goede glucosewaarde om complicaties te voorkomen;
  • fysiotherapie om de gewrichten soepel te maken en te houden. Let op: eventuele vergoeding hiervoor is afhankelijk van de verzekering die u bij de zorgverzekeraar heeft afgesloten.

Deze folder bevat algemene informatie en is bedoeld om u een globaal beeld te geven van de zorg en voorlichting die u kunt verwachten. In uw situatie kunnen echter andere adviezen of procedures van toepassing zijn. Deze folder is dan ook alleen een aanvulling op de specifieke (mondelinge) voorlichting van uw specialist of behandelaar.

Tot slot
Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw zorgverlener tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. Op onze website www.amphia.nl/reumatologie kunt u ook antwoord vinden op veel gestelde vragen. Tevens kunt u op deze site meer algemene informatie vinden.

Vragen?
Wij helpen u graag. Bij voorkeur stelt u uw vragen via ons patientenportaal. Op mijnAmphia leest u meer over het patiëntenportaal mijnAmphia.

Bereikbaarheid poli
De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar via (076) 595 10 42 (van 8.00 tot 13:00 uur en van 13:30-16.30 uur).

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie

Label