Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Ongeclassificeerde artritis
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Ongeclassificeerde artritis

Ongeclassificeerde artritis is een reumatische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in één of enkele gewrichten. Dit kunnen grote gewrichten zijn, bijvoorbeeld de schouder, knie of heup. Of kleine gewrichten zoals vingers en tenen. De precieze oorzaak is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van aanleg en omgevingsfactoren.

Klachten
U kunt last hebben van de volgende klachten:

  • pijn en stijfheid in ontstoken gewrichten. Meestal is dit ‘s ochtends het ergst, of nadat u lang in dezelfde houding heeft gezeten.
  • zwelling en bewegingsbeperking.
  • vermoeidheid.

Het is belangrijk om te letten op veranderingen van klachten. Bijvoorbeeld:

  • huidafwijkingen en nagelafwijkingen;
  • darmontstekingen;
  • oogontstekingen en/of wazig zien.

Veranderen uw klachten? Vertel dit aan uw zorgverlener. De aandoening kan namelijk veranderen in een andere reumatische aandoening.

Behandeling
Medicijnen vormen bij ongeclassificeerde artritis het belangrijkste middel om ontstekingen af te remmen en de pijn te bestrijden. Meestal moet u ze een langere tijd gebruiken. Bij de keuze van een medicijn houdt uw zorgverlener rekening met de ernst van de ziekte, de bijwerkingen die kunnen optreden en met uw reactie op het middel. Er zijn verschillende soorten medicijnen die allemaal hun eigen werking hebben. Vaak schrijft de zorgverlener (een combinatie van) de volgende medicatie voor:

  • eenvoudige pijnstillers
  • ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’S)
  • klassieke reumaremmers (DMARD’S)

De belangrijkste onderdelen van de behandeling zijn: medicijnen, bewegen en niet overbelasten van de gewrichten. Verder is het advies om geduld te hebben en te leren om te gaan met uw klachten. De reumaconsulent kan u hierbij helpen.

Prognose
Meestal verloopt ongeclassificeerde artritis rustig. U krijgt weinig of geen last van gewrichtsschade en/of vergroeiingen. De ziekte kan zelfs helemaal genezen. Een klein deel van de mensen met deze aandoening krijgt wel schade aan de gewrichten. Ook ontwikkelen ze soms een ander reumatisch ziektebeeld, zoals reumatoïde artritis of een spondylarthropathie.

Let op! Deze folder bevat algemene informatie en is bedoeld om u een globaal beeld te geven van de zorg en voorlichting die u kunt verwachten. In uw situatie kunnen echter andere adviezen of procedures van toepassing zijn. Deze folder is dan ook alleen een aanvulling op de specifieke (mondelinge) voorlichting van uw specialist of behandelaar.


Tot slot
Zijn uw problemen of vragen niet dringend? Overleg deze dan met uw zorgverlener tijdens uw controlebezoek aan de polikliniek. Op onze website www.amphia.nl/reumatologie kunt u ook antwoord vinden op veel gestelde vragen. Tevens kunt u op deze site meer algemene informatie vinden.

Vragen?
Wij helpen u graag. Bij voorkeur stelt u uw vragen via ons patientenportaal. Op mijnAmphia leest u meer over het patiëntenportaal mijnAmphia.

Bereikbaarheid poli
De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar via (076) 595 10 42 (van 8.00 tot 13:00 uur en van 13:30-16.30 uur).

Meer lezen over reumatologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Reumatologie

Label