Na het slaaponderzoek bespreken we uw situatie en de behandelopties in een multidisciplinair overleg. Als de beste optie een CPAP-behandeling is (continuous positive airway pressure), maken we voor u een vervolgafspraak met een longarts en/of pyhisician assistant van de afdeling Longgeneeskunde die u uitleg geeft over de onderzoeksresultaten en het ziektebeeld. Daarnaast wordt de voorgestelde behandeling met u besproken.
Meestal heeft u direct daarna een afspraak met een verpleegkundige die is gespecialiseerd in slaapapneu (een OSAS-verpleegkundige). Zij geeft u uitgebreid uitleg over de behandeling, de proefperiode, het team van OSAS-verpleegkundigen en het vervolg. Daarna plannen we een afspraak in waarbij u instructies krijgt over de werking van de apparatuur en het masker. De leverancier verzorgt deze instructiesessie bij het Slaapcentrum. De proefperiode van twee maanden gaat dan in.
Behandelingen
CPAP-behandeling
U krijgt een CPAP-behandeling (continuous positive airway pressure) bij slaapapneu (OSAS). Bij het slapen heeft u dan een masker op (een neus- of volgelaatsmasker). Een apparaat naast uw bed zorgt voor een continue overdruk in dat masker. Zo blijven uw bovenste luchtwegen open, waardoor u een apneu (ofwel ademstop) voorkomt. Het masker is met een flexibele slang verbonden met het CPAP-apparaat.
APAP-behandeling
Sommige mensen hebben een wisselende drukbehoefte in de nacht, waardoor APAP (ofwel auto-CPAP) meer voordeel biedt. Het apparaat past de druk automatisch aan. Het zorgt dus voor een lagere druk bij een open luchtweg en voor meer druk bij het samenvallen van de luchtwegen.
BI-levelPAP/BIPAP-behandeling
Sommige mensen hebben een hogere drukbehoefte en hebben moeite om tegen de druk in uit te ademen. In sommige gevallen is het ook nodig de ademhaling te ondersteunen via drukopbouw tijdens het inademen. Dan biedt een BI-levelPAP- of BIPAP-behandeling uitkomst.
ASV-behandeling
U krijgt een ASV behandeling (Adapted Servo Ventilation) bij centraal slaapapneu (CSAS) wanneer de reguliere CPAP behandeling niet afdoende werkt. Bij CSAS blijft de prikkel om te ademen soms achterwege, waardoor er tijdelijk ademstilstanden optreden. Het apparaat zorgt ervoor dat uw ademhaling beter gereguleerd wordt.
Eenmaal thuis
U gaat wennen aan de behandeling met CPAP en ziet de eerste resultaten. Tijdens de proefperiode houdt u contact met de OSAS-verpleegkundige. Is het resultaat goed? Zijn er aanpassingen nodig aan het apparaat of het masker? Of heeft u vragen over de therapie? Neem dan tijdens werkdagen contact op met een van de OSAS-verpleegkundigen.
Is de proefperiode goed verlopen? Dan maken we de plaatsing van de apparatuur definitief. U gaat dan door met de therapie en gebruikt de apparatuur alle nachten. Natuurlijk kan het voorkomen dat u het apparaat een nacht niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld door ziekte. Bij dagelijks gebruik zult u merken dat het u een gezonde nachtrust oplevert. U voelt zich daardoor overdag een stuk fitter en meer uitgerust.
Voor uw partner verandert er ook het een en ander. U ligt natuurlijk met een masker op in bed. Daarnaast zal uw partner merken dat u zich beter voelt en dat u ook niet of nauwelijks meer snurkt. Uw gezondheid wordt vaak al binnen een paar weken beter. Het eindresultaat van deze behandeling bereikt u meestal pas na een halfjaar. Weet dus dat u wat geduld moet hebben.
Vervolgafspraken
Uw behandelend specialist of OSAS-verpleegkundige maakt een vervolgafspraak voor u. Verloopt de therapie niet naar wens? Of heeft u andere problemen of vragen? Neem dan tijdens werkdagen contact op met het Slaapcentrum. Indien nodig kunt u dan op korte termijn terecht bij de OSAS-verpleegkundige. Ook kunnen we een afspraak maken bij uw specialist. De leverancier van uw apparaat en masker zorgt voor het oplossen van technische mankementen aan de apparatuur en het masker.