Polysomnografie
Op het Slaapcentrum van Amphia verrichten we onderzoeken die informatie kunnen geven over (de effectiviteit van) de slaap en het slaappatroon. Omdat het slapen verband houdt met meerdere functies van het lichaam, werken we op het Slaapcentrum samen in een team van specialisten op dit gebied, zoals somnologen, neurologen, longartsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, somnotechnologen en KNF laboranten.
Wat is een polysomnografie (PSG)?
Binnenkort krijgt u een polysomnografie onderzoek. Dit is een slaaponderzoek met een speciale recorder die bij u op een t-shirt bevestigd wordt. Ook worden er meerdere elektrodes op het hoofd en lichaam aangebracht.
Tijdens het onderzoek worden meerdere lichaamsfuncties gemeten die invloed hebben op de slaap. Hiermee kunnen onder andere de duur, de diepte en de effectiviteit van de slaap gemeten worden.
Voorafgaand aan het PSG
U kunt uw afspraak altijd terugvinden in uw persoonlijke pagina van mijnAmphia. U wordt op de afgesproken tijd verwacht op route 224 (tweede verdieping) waar u plaats neemt in de wachtruimte. U wordt vanzelf opgehaald.
Bepaalde medicijnen hebben invloed op de slaap. Tenzij anders met u is besproken, dient u uw medicijnen niet te wijzigen voor het onderzoek.
Voorbereiding voor het onderzoek
- U komt met gewassen haren die droog zijn (geen gel, haarlak, wax en/of crèmespoeling gebruiken).
- Geen dagcrème of bodylotion gebruiken.
- Verwijder aanwezige nagellak. Heeft u gel- of acrylnagels? Verwijder dan 1 nagel bij voorkeur op de ringvinger van de niet dominante hand.
- Verwijder oor- en halssieraden.
- De heren wordt gevraagd zich glad te scheren vlak voor het onderzoek, snor mag blijven staan, baard mag blijven zitten als de haren 3 centimeter of langer zijn.
- Als met de arts is afgesproken dat het onderzoek met CPAP/BiPAP gedaan moet worden, dient u deze mee te nemen.
- Bij regen een paraplu meebrengen want de klei en elektrodes mogen niet nat worden.
- Draag een (ouder) t-shirt met korte mouwen. De recorder wordt over het t-shirt heen bevestigd. Dit t-shirt houdt u ’s nachts aan. Wij gebruiken veiligheidsspelden om de borst- en buikband op zijn plaats te houden.
- U kunt een jas of vest aantrekken met een rits of knopen aan de voorkant zodat dit niet over uw hoofd uitgetrokken hoeft te worden.
- U mag geen capuchon, hoed, helm, muts of hoed dragen als de zaken bevestigd zijn.
- U kunt zelf autorijden en/of aan het verkeer deelnemen.
Tijdens het onderzoek:
U slaapt in uw eigen woonomgeving. U krijgt tijdens het aanbrengen uitgebreide uitleg over wat u zelf nog moet bevestigen. De recorder is automatisch ingesteld en zal dus automatisch starten en stoppen.
Na het onderzoek:
Tijdens het aanbrengen van de materialen krijgt u een uitgebreide uitleg over hoe u de apparatuur de volgende ochtend moet verwijderen, neem hiervoor ruim de tijd.
De dag na het onderzoek:
Het koffertje met alle materialen moeten de volgende dag voor 09.00 uur ingeleverd zijn bij de receptie, deze bevindt zich bij de hoofdingang.
Dit hoeft u niet persoonlijk te doen, dit mag ook iemand anders voor u doen.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist op de polikliniek. Vragen of verzetten van uw afspraak?
Wij helpen u graag. U kunt (tijdens kantooruren) contact opnemen metde aanvragende specialist:
- Polikliniek Slaapcentrum/Longgeneeskunde:
Telefoonnummer: (076) 595 50 53
Is uw onderzoek aangevraagd door de neuroloog dan neemt u contact op met: Polikliniek Slaapcentrum/Neurologie:
Telefoonnummer: (076) 595 30 26
Amphia ziekenhuis algemeen:
Telefoonnummer: (076) 595 50 00
Waar vindt u het Slaapcentrum en hoe kunt u deze bereiken?
Amphia locatie Molengracht 21, Breda.
Het Slaapcentrum bevindt zich op de tweede verdieping, volg route 224. Alleen voor dringende zaken kunt u in de avond contact opnemen met de verpleegkundige van het Slaapcentrum (076) 595 34 11.