Het meest voorkomende sportgeneeskundige consult is een blessure consult. De sportmedisch specialist doet een intake en lichamelijk onderzoek om de klacht te analyseren. Dit consult kan aangevuld worden met beeldvormend onderzoek op indicatie.
Maar ook sporters die door klachten op de borst, buik of het hoofd of juist door afname prestatievermogen zich onvoldoende kunnen inspannen zijn bij ons welkom.
Voor wie is het?
Een sportmedisch specialist kan door iedereen bezocht worden die last heeft van een blessure of een andere klacht die het sporten of bewegen bemoeilijkt. Dit geldt voor zowel langdurig bestaande blessures als acute blessures.
-
Met een goede voorbereiding kunt u de sportmedisch specialist helpen de juiste diagnose te stellen en ook te analyseren hoe deze blessure / aandoening ontstaan is. Indien de klachten lang bestaan is het belangrijk te weten wat er vooraf ging aan het ontstaan van de klachten en met welke beweegvormen u de klachten verergert.
Voor hardlopers is het aanbevolen hun loopschoenen mee te nemen naar het consult.
-
Het consult start met een uitgebreid vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen is er aanvullend (beeldvormend) onderzoek nodig. Een sportarts kijkt naar het gehele lichaam: niet alleen naar het lichaamsdeel van de klacht, maar juist ook naar gewrichten erboven of onder. Deze gewrichten kunnen namelijk mede invloed hebben op de klacht. Daarnaast kijken we of het lichaam sterk en uitgerust genoeg is om de gewenste prestatie aan te kunnen.
Na het verzamelen van al deze informatie volgt er een diagnose en een behandelplan. Dit is een plan bestaande uit diverse onderdelen: aandachtspunten voor sportbeoefening of –aanpassing (tijdelijk), aandachtspunten om herstelvermogen te verbeteren, aandachtspunten voor techniek / materiaal, en soms een verwijzing naar een (para)medisch specialist. Van veel blessures kan het lichaam zelf, zonder interventie herstellen, met de juiste aanpak.
-
Aan het einde van het consult wordt de diagnose en het behandelplan besproken. Als aanvullend onderzoek nodig is, dan volgt dit gesprek tijdens de uitslag van het aanvullend onderzoek. In het behandelplan staat de sporter centraal. Het is sportgericht advies waarbij de sporter diverse aandachtspunten meekrijgt om de klachten te verminderen en indien nodig verwezen wordt naar een (para)medische discipline uit het netwerk van onze afdeling.
Kosten
Consulten en aanvullend onderzoek bij de sportmedisch specialist waarvoor u verwezen bent door de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering.