De polikliniek traumachirurgie is onderdeel van de polikliniek heelkunde. Deze polikliniek richt zich vooral op patiënten die na een ongeval in ons ziekenhuis onder behandeling zijn gekomen. In het algemeen gaat het om patiënten met letsels aan de armen en benen, denk aan botbreuken, handletsel, spier- en huidverwondingen, brandwonden, maar ook letsel aan de buik en/of borstkas.
Na een ongeval wordt u als patiënt meestal voor het eerst gezien op de Spoedeisende Hulp (SEH). Daar wordt u systematisch onderzocht om vast te stellen wat er precies aan de hand is. Het kan zijn dat u direct moet worden opgenomen, bijvoorbeeld als u met spoed moet worden geopereerd. In minder spoedeisende gevallen wordt u voor verdere behandeling of controle op onze Traumachirurgie poli gezien.
Wie behandelt mij?
Al onze traumachirurgen zijn gecertificeerd en voldoen aan alle landelijke eisen en criteria voor het specialisme Traumachirurgie.
Amphia is een opleidingsziekenhuis. In principe wordt iedereen zoveel mogelijk door zijn of haar hoofdbehandelaar gezien. Er zijn ook arts-assistenten en co-assistenten aanwezig die de specialisten ondersteunen tijdens de poli waardoor u niet altijd uw hoofdbehandelaar ziet. Ook kan het voorkomen dat uw eigen chirurg niet aanwezig is. Indien u alleen door uw eigen specialist gezien wilt worden, geeft dit dan aan bij het polisecretariaat, zodat wij daar zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden.
Behandelopties
Indien er een röntgenfoto gemaakt moet worden, proberen we deze afspraak voorafgaand aan uw polikliniekafspraak in te plannen.
Over ons, wat willen we bereiken?
Als u een ongeval heeft gehad, streeft de traumachirurg naar een voor u zo volledig mogelijk herstel. In de eerste plaats willen we voorkomen dat uw verwondingen na het ongeval erger worden, soms doen we daarvoor nog extra onderzoek. Daarnaast proberen we de patiënt zo snel mogelijk weer mobiel te krijgen. Tot slot is ons doel dat de patiënt ook op lange termijn zo min mogelijk schade van het ongeval ondervindt en weer zo goed mogelijk kan functioneren.
Letsels ten gevolge van een ongeval worden op verschillende manieren behandeld, afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel. Denk aan een simpel gips tot meerdere operaties voor botbreuken of een enkele hechting tot uitgebreide operaties voor wonden. Bij grote ongevallen met ernstig letsel is de traumachirurg altijd de hoofdbehandelaar. Soms is er voor een bepaald letsel hulp van een ander specialisme nodig, bijv. orthopedie of plastische chirurgie, onze traumachirurgen werken hier nauw mee samen.
Traumachirurgen: