Oh nee, IE...

We zien dat je Internet Explorer gebruikt, een oude en onveilige browser. Daardoor kunnen we je niet de mooie website voorschotelen die we zouden willen.

Je bent van harte welkom in elke andere browser zoals bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge. Wij wachten hier wel, tot zo!

Welkom bij Amphia
Patiënteninformatie

Zoeken

Frenulumplastiek
Aanmaakdatum: | Geüpdatet op

Frenulumplastiek

Bij een frenulumplastiek vindt een verlenging plaats van het toompje of riempje tussen voorhuid en eikel (frenelum). Uw arts heeft hiertoe besloten omdat u klachten heeft vanwege het te korte toompje. U krijgt een poliklinische ingreep waarbij de arts deze klacht verhelpt. Na afloop zal de voorhuid weer soepel over de eikel bewogen kunnen worden.

Plaatselijke verdoving
De ingreep gebeurt bij volwassenen poliklinisch onder plaatselijke verdoving. U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn.

Kinderen
Bij kinderen zal de ingreep op de operatiekamer onder narcose worden uitgevoerd.

Gebruikt u bloedverdunners?
Als u bloedverdunners (antistollingsmedicatie) gebruikt, meld dit dan aan uw behandelend arts. Hij/zij bespreekt met u of en wanneer u moet stoppen met deze medicijnen.

Na de ingreep kunt u niet zelf autorijden. Zorg dus vooraf dat er iemand met u mee gaat, of regel ander vervoer naar huis.

Dag van de ingreep
Op het afgesproken tijdstip neemt u plaats in de wachtkamer van poli urologie. Een verpleegkundige roept u volgens afspraak op voor de ingreep.

Verloop van de ingreep
Tijdens de ingreep ligt u op een onderzoekstafel. Met een dun naaldje geeft de uroloog u een plaatselijke verdoving. Hierna maakt hij een sneetje dat hij vervolgens met een aantal hechtingen sluit. Deze hechtingen lossen meestal na een tot twee weken op en hoeven dus niet verwijderd te worden. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten.

Verloop
Na de ingreep is het verstandig om het de rest van de dag rustig aan te doen. U kunt de volgende dag of de dag daarna weer werken.

Verder gelden de volgende adviezen:

  • U kunt enkele dagen een pijnlijk gevoel houden. Om dit te bestrijden, neemt u paracetamol: 4x2 tabletten van 500 mg.
  • Om de penis te ondersteunen en het wondgebied rust te geven, draagt u het beste goed sluitende onderbroeken. Kies niet voor losse boxershorts. Om zwelling te voorkomen draagt u de penis omhoog.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen. Baden is na vijf dagen weer toegestaan. Na het douchen of baden is het verstandig om de wond droog te deppen. Het advies is om een week niet te sporten en te zwemmen. U mag twee tot drie weken geen geslachtsgemeenschap hebben.
  • U krijgt zalf mee om op de wond te smeren zodat de voorhuid niet verkleefd. Belangrijk is dat u, als u de voorhuid terugktrekt voor het smeren, deze daarna altijd weer over de eikel terugschuift.

Complicaties
Als er complicaties zijn, dan gaat het bijna altijd om de wond. Er kan een nabloeding optreden die zich uit in een bloederig verband, een bloedvlek in de onderbroek, of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms ontstaan er problemen met de wondgenezing in de vorm van een infectie of abces. Neem contact op met de polikliniek Urologie als:

  • de pijn voortdurend toeneemt;
  • er pus of onophoudend bloed uit de wond komt;
  • de penis steeds dikker wordt;
  • u koorts krijgt boven de 38,5 graden Celsius.

Controle
Als er een controle nodig is, dan krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur van de uroloog.

Vragen?
Deze brochure is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bijzondere omstandigheden kunnen een reden zijn voor wijzigingen. Dit overlegt de uroloog dan met u. Wij helpen u graag met vragen die u heeft.

U kunt contact opnemen met de assistent of uw behandelend specialist van de polikliniek Urologie.

  • T (076) 595 1026

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met:

  • Spoedeisende hulp (076) 595 50 00

Meer lezen over urologie bij Amphia?

Ga naar afdeling Urologie

Label