PESA-behandeling
PESA staat voor Percutane Epididymale Perma Aspitatie. Deze ingreep vindt plaats als er door een verstopping geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen. U vindt hier meer informatie.
Over de behandeling
Bij deze ingreep wordt het zaad met een dun naaldje uit de bijbal opgezogen. De behandeling vindt plaats als er geen zaadcellen in het sperma worden aangetroffen. PESA is mogelijk bij mannen die wel zaad aanmaken, maar bij wie de zaadleiders of bijbal verstopt zijn. Zodat het sperma geen zaadcellen bevat. We spreken dan van een obstructieve azoospermie .
Zo’n verstopping kan aangeboren zijn of later ontstaan, bijvoorbeeld door een infectie van de bijbal, een beschadiging van de zaadleiders door een eerder uitgevoerde operatie in de balzak of lies of na een sterilisatie. Ook kunnen de zaadleiders helemaal afwezig zijn vanaf de geboorte. Soms lukt het niet de oorzaak van de verstopping te achterhalen.
Verloop van de behandeling
De ingreep gebeurt poliklinisch en vindt plaats op de polikliniek andrologie. U gaat op de onderzoeksbank liggen en krijgt een verdovingsprik in de lies. De behandelend arts houdt de teelbal vast en prikt met een dun naaldje in de bijbal. Een analist uit het laboratorium assisteert de arts. Als hij wat vocht heeft kunnen opzuigen is de procedure klaar. Dit duurt meestal 10 minuten. De behandelend arts kijkt in het laboratorium of er bewegende zaadcellen in het vocht zitten.
Zijn er voldoende bewegende zaadcellen te zien? Dan kan het vocht worden ingevroren om te worden bewaard. Als er geen zaadcellen aanwezig zijn in de ene bijbal, kan eventueel dezelfde procedure worden gedaan in de andere bijbal. Soms worden de zaadcellen direct gebruikt voor de eicelbevruchting op de dag van de eicelpunctie.
Uitslag
De uroloog bespreekt de uitslag met u voordat u met ontslag gaat.
MESA-behandeling
De MESA-behandeling vindt plaats wanneer er door een verstopping in de zaadleider of bijbal geen zaadcellen in het sperma aanwezig zijn en er geen hersteloperatie mogelijk is. U vindt hier meer informatie.
Voorbereiding
Over de behandeling
U kunt een MESA-behandeling krijgen wanneer er door een verstopping in de zaadleider of bijbal geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen en er geen hersteloperatie mogelijk is. MESA staat voor Microchirurgische Epididymale Sperma Aspiratie. Het is een operatie waarbij de balzak wordt geopend om zaadcellen uit de bijbal (Epididymis) te halen. De analist onderzoekt het materiaal op bewegende zaadcellen. Wanneer er bewegende zaadcellen aanwezig zijn, wordt het materiaal ingevroren. De behandeling vindt plaats op een of beide bijballen, afhankelijk van de hoeveelheid verkregen materiaal.
Waar is de behandeling?
De operatie vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling. Meestal onder algehele anesthesie (narcose).
Over de behandeling
Tijdens de operatie hoeft alleen het onderlichaam ontbloot te zijn. Op de operatiekamer wordt de balzak geschoren en ontsmet met chloorhexidine. Er worden steriele doeken omheen gelegd. Via een snede in de balzak wordt de teelbal vrij gelegd. De bijbal bestaat uit een aantal kleine buisjes die met behulp van een microscoop goed in beeld komen. De buisjes worden open gemaakt en het vocht dat uit de buisjes komt wordt opgezogen. Dit bekijken we onder een microscoop om te zien of er bewegende zaadcellen aanwezig zijn. Als dit het geval is, wordt zoveel mogelijk materiaal verkregen. Zijn er geen (bewegende) zaadcellen, dan gaan we verder met een ander buisje aan de andere kant. Daarna wordt alles gesloten met oplosbare hechtingen.
Duur van de behandeling
De operatie neemt totaal een uur in beslag.
Uitslag
De uroloog bespreekt de uitslag met u voordat u met ontslag gaat.
TESE-behandeling
Een TESE-behandeling vindt plaats als er geen zaadcellen in het sperma wordt gevonden.
Voorbereiding
Vervoer
Vanwege de verdoving en de kans op nabloeden mag u zelf niet naar huis lopen, fietsen, autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u naar huis brengt.
Behandeling uitstellen
Heeft u in de drie maanden voorafgaand aan de behandeling koorts gehad of was u ziek? In dat geval is het belangrijk de behandeling uit te stellen. Ziekte of koorts kan namelijk aanwezige zaadcellen vernietigen. Het duurt 70 dagen om zaadcellen aan te maken. Voor een goed resultaat is het beter de ingreep naar een later moment te verschuiven.
Ondergoed
Neem een strakke zwembroek of een strakke slip mee om na de ingreep aan te doen. Dit helpt om de pijn te verminderen.
Wat is een TESE-behandeling?
Bij deze operatie worden de balzak en teelbal geopend. Uit de teelbal wordt een biopt genomen. De analist onderzoekt het materiaal. Zijn er zaadcellen aanwezig, dan wordt het materiaal ingevroren. De TESE-procedure doen we op de grootste van de beide teelballen, maar vaak ook op allebei.
Verloop van de behandeling
De operatie vindt plaats op de chirurgische dagbehandeling. U krijgt hiervoor een oproep. Op de polikliniek anesthesie is met u besproken of u plaatselijke verdoving of algehele anesthesie (narcose) krijgt. Meestal gebeurt deze procedure onder plaatselijke anesthesie.
Ingreep
Op de operatiekamer wordt de balzak geschoren. Met chloorhexidine wordt de balzak ontsmet en er worden steriele doeken omheen gelegd. Via een snede in de balzak legt de chirurg de teelbal vrij. De teelbal is omgeven door een kapsel. Dit kapsel wordt met een kleine snede geopend, zodat een deel van het teelbalweefsel verwijderd kan worden. Daarna sluit de chirurg de wond met oplosbare hechtingen. De operatie duurt in totaal 45 minuten.
Na de operatie
De uroloog bespreekt de uitslag met u voordat u met ontslag gaat. Als er geen complicaties zijn, mag u dezelfde dag naar huis.