Inleiding
Bij u is een nefrostomiekatheter ingebracht. Dit is een slangetje in de nier. Dit slangetje moet u voor kortere of langere tijd inhouden.
In deze folder kunt u lezen wat het doel is van een nefrostomiekatheter en wordt u uitgelegd hoe u de katheter moet verzorgen. De folder is bedoeld om de informatie die u van de verpleegkundige heeft gekregen nog eens rustig na te kunnen lezen.
Wat is een nefrostomiekatheter?
Een nefrostomiekatheter is een dun kunststof slangetje dat door de huid van de flank, in de nier wordt gebracht. Het inbrengen van de katheter gebeurt op de röntgenafdeling.
Om te voorkomen dat de katheter uit de nier glijdt, wordt het uiteinde ervan (het deel dat in de nier ligt) omgekruld. Vervolgens kan de katheter met een hechting aan de huid vastgezet worden en aangesloten op een urineopvangzak. Voor extra veiligheid wordt er een zogenaamde ‘vlinderpleister’ op de huid geplakt waar de nefrodrain zit ingeklikt.
De nefrostomiekatheter moet om de 3 à 4 maanden verwisseld worden. Dit gebeurt ook weer op de röntgenafdeling.
Waarom een nefrostomiekatheter?
Wanneer de afvoer van de urine vanuit de nier naar de blaas verstoord is, kan de uroloog u een nefrostomiekatheter adviseren. De urine uit die nier komt in het zakje. De nier wordt zo voor enige tijd ontlast.
Hoe moet ik de nefrostomiekatheter verzorgen?
Het is belangrijk om vóór en na het verzorgen van de katheter uw handen te wassen.
De vlinderpleister wordt in het ziekenhuis verwijderd. Indien dit niet gebeurd is, haalt u de vlinderpleister er zelf af. Duw hiervoor op de zijkant van het witte kastje waardoor het kastje open gaat. Haal de nefrodrain eruit en verwijder daarna de vlinderpleister.
- De nefrostomiekatheter moet iedere dag verzorgd worden.
- haal het oude verband er af;
- was voorzichtig de huid rondom het slangetje, met water en een schoon washandje(zonder zeep);
- verbind met mepore pleister (u krijgt een recept mee). - Controleer de insteekopening dagelijks op roodheid, lekkage en viezigheid (pus).
- Wanneer er pus uit de insteekopening komt kunt u er wat Betadine jodiumzalf (verkrijgbaar bij apotheek) op smeren.
- U kunt met de nefrostomiekatheter douchen. Na het douchen vervangt u de mepore (eiland-) pleister.
- De urine opvangzak en het tussenstuk moeten iedere zeven dagen verwisseld worden. U krijgt hiervoor een machtiging (recept) mee.
- Voorkom een ontsteking Om de urine goed te laten doorstromen is het belangrijk dat u minstens twee liter per dag drinkt. U vermindert hierdoor de kans op een ontsteking.
Zorg er ook voor dat de urine goed kan doorstromen door:
- de urineopvangzak regelmatig leeg te maken via het aftapkraantje aan de onderkant van de zak.
- de opvangzak altijd lager te hangen dan de nier, bijvoorbeeld door deze op uw bovenbeen te bevestigen.
Wanneer moet ik een arts waarschuwen?
- Bij pijn in de flank.
- Als er geen urine afloopt.
- Als er urine langs de drain lekt.
- Als het slangetje eruit gevallen is.
Waarschuw de polikliniek urologie of dienstdoende huisarts.
Wat krijgt u mee naar huis?
- Recept voor pleisters (mepore).
- Machtiging voor urineopvangzakken en beenbandjes.
Vragen?
Op deze pagina vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met betrekking tot de nefrostomiekatheter. Staat uw vraag er niet bij of kunt u uw vraag met de gegeven adviezen niet oplossen belt u dan met poli Urologie. Bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 16.30 uur.
- Polikliniek Urologie:
T (076) 595 10 26